Gk Important Questions For SSC And RRB Ntpc Cbt Test

Gk Important Questions For SSC And RRB Ntpc Cbt Test
Gk Important Questions For SSC And RRB Ntpc Cbt Test

1. First Agricultural University in India was established at–
(A) Pantnagar
 (B) Ludhiana
(C) Jabalpur
 (D) Kanpur
Ans : A

2.Which one of the following enzymes can hydrolyze proteins in the stomach ?
(A) Trypsin
(B) Pepsin
(C) Lipase
(D) Amylase
Ans: B

3. Hand book of Agriculture is published from–
(A) I.AR.I.( Indian  Agricultural  Research  Institute)
 (B) I.C.A.R.
(C) U.P.C.A.R.
(D) I.C.S.I.R.
Ans :A

4. ) Which of the following is a writ issued to a lower court directing it that the record of a case besent up for review with all the files, evidence and documents with an aim to overrule the judgement of the lower court
(A)  Certiorari
 (B) Habeas Corpus
 (C) Prohibition
(D)  Mandamus
Ans: A

5. Who among the following acted as President of Indian National Congress for six consecutive years ?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) Abul Kalam Azad
(C) Gopal Krishna Gokhale
(D) Jawaharlal Nehru
Ans : B


6. Which oil is least recommended for high blood pressure person ?
(A) Coconut oil
(B) Groundnut oil
(C) Mustand Oil
(D) Sunflower Oil
Ans: C

7. In India which State has the largest representation in Lok Sabha and Rajya Sabha ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Maharashtra
 (D) Andhra Pradesh
Ans : A

8. Ibn Batutah visited India during the rule of—
(A) Alauddin Khilji
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Sher Shah Suri
(D) Muhammad-bin-Tughlaq
Ans: D

9. Famous 'Chirkula' dance is associated with–
(A) Avadh
 (B) Bundelkhand
(C) Brij Bhumi
(D) Rohilkhand
Ans : C

10. Which of the following is a writ which is an order of a court of law issued to a subordinate courtor an officer of government or a corporation or any other institution commanding the performance of certain acts or duties
(A) Certiorari
(B)  Habeas Corpus
(C) Prohibition
(D) Mandamus
Ans: D

11. Indian Grassland and Forest Research Institute is located at–
(A) Bahraich
 (B) Ranchi
(C) Jhansi
(D) Patna
Ans : C

12.Which one of the following elements is required by the human body for the hardening of Bones and teeth ?
(A) Iodine
(B) Iron
(C) Phosphorus
(D) Potassium
Ans: C

13. The freedom fighter who died in jail due to hunger strike was—
(A) Bhagat Singh
(B) Bipin Chandra Pal
(C) Jatin Das
(D) S. C Bose
Ans : C

14. Who was the woman President of the United Nations?
(A) Sarojini Naidu
(B) Vijaya Lakshmi Pandit
(C) Golda Mayer
(D) Margaret Thatcher
Ans: B
15. ‘The Vikramsila’ Mahavihara, a great centre of education, was founded by—
(A) Baladitya
(B) Harsha
(C) Gopala
(D) Dharampala
Ans : D
16. The first thermionic valve was invented by–
(A) Thomas Edison
 (B) Richardson
(C) J. A Fleming
 (D) Lee De Forest
Ans: C

17. The 1st joint meeting of both Houses of the Indian Parliament was held in connection with—
(A) Dowry Abolition Bill
(B) Hindu Code Bill
(C) Bank Nationalisation Bill
(D) Gold Control Bill
Ans : A

18.Which one of the following, when dissolved in H2O, gives hissing sound ?
(A) Limestone
(B) Slacked lime
(C) Soda lime
 (D) Quicklime
Ans: A

19. The 1st Woman Chief Minister of an Indian State was—
(A) Vijay Lakshmi Pandit
(B) Sucheta Kriplani
(C) Nandini Satipathi
(D) Sarojini Naidu
Ans : B

20. Minus 40 degree centigrade is equal to _____ degree Fahrenheit.
(A) 104
(B) 122
 (C) -40
 (D) None of these
Ans: C

21. In Indian currency, the One Rupee Note is issued under the signature of—
(A) Governor of Reserve Bank of India
(B) President of India
(C) Finance Secretary, Ministry of Finance, Govt. of India
(D) Finance Minister, Govt. of India
Ans : C

22. Which of the following acids is used as a dehydrating and drying agent?
(A) Acetic
 (B) Hydrochloric
(C) Nitric
 (D) Sulphuric
Ans: D

23. An accused of an offence cannot be compelled to be a witness against himself, which Article of Indian Constitution provides for this ?
(A) Article 20
(B) Article 21
(C) Article 22
(D) Article 74
Ans : A

24. All Enzymes are actually ?
(A) Protein
(B) Carbohydrates
(C) Fatty acids
(D) Sterols
Ans: A

25. The smallest bone of our body is found in our—
(A) Ear
(B) Nose
(C) Eye
(D) Toe

Ans : A

Gk Important Questions For SSC And RRB Ntpc Cbt Test Gk Important Questions For SSC And RRB Ntpc Cbt Test Reviewed by GK Adda on 16:30:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.