General Studies Questions For SSC,Upsc,RRB Ntpc Cbt Test

General Studies Questions For SSC,Upsc,RRB Ntpc Cbt Test
General Studies Questions For SSC,Upsc,RRB Ntpc Cbt Test

1.Mashrooms are actually ?

(A) Algae
(B) Fungi
(C) Lichens
(D) Parasitic moss plant

Ans: B

2. Which of the following is correctly matched ?

(A) Eskimo – Amazon Basin
(B) Pigmy – Irawadi Basin
(C) Bundu – Sahara
(D) Bushman – Kalahari

Ans : D

3.Which of the following is a fibre crop ?

(A) Sugarcane
(B) Jute
(C) Wheat
(D) Maize

Ans: B

4. The English Newspaper 'Independent' was associated to–

(A) Mahatma Gandhi
(B) C R. Das
(C) Jawahar Lal Nehru
(D) Moti Lal Nehru

Ans : D

5.Who is the Commander-in-Chief of the Indian Armed Forces?

(A) Prime Minister
(B) Vice-President
(C) Chief of Army Staff
(D) President

Ans : D


6.Among the following fruits, which one is not a True fruits ?

(A) Apple
(B) Tomato
(C)Coconut
(D) Date

Ans: A

7. Gandhiji's Champaran Movement was for–

(A) The Security of the rights of Harijans
(B) Civil Disobedience Movement
(C) Maintaining of unity of Hindu Society
(D) Solving the problems of Indigo worker

Ans : D

8. World's longest Rail-road tunnel Seikan is in–

(A) China
(B) South Korea
(C) Japan
(D) Malaysia

Ans : A

9.Which of the following is a plantation crop ?

 (A) Wheat
(B) Maize
(C) Barley
(D) Coffee

Ans: D

10. The Earth is located between–

(A) Venus and Mars
(B) Mars and Jupiter
(C) Venus and Jupiter
(D) Mercury and Venus

Ans : A

11. Sir Creek is a disputed territory between India an(D)

(A) Myanmar
(B) Nepal
 (C) Pakistan
 (D) Bangladesh

 Ans : C

12. In which oran of the human body is Ammonia converted into Urea ?

(A) Kidney
(B) Liver
(C) Pancreas
(D) Spleen

Ans: B

13. Which of the following systems of rocks in India contain major deposits of Iron-ore ?

(A) Gondwana System
(B) Cuddapah System
(C) Dharwar System
(D) Vindhyan System

Ans : C

14. Which of the following is a writ issued against a person who claims or usurps a public office

(A) Certiorari
(B) Habeas Corpus
(C) Quo Warranto
(D)  Mandamus

Ans: C

15.The ‘Hot Spots’ (in context of environment) found in India are–

(A) Eastern Ghat, Western Ghat
(B) Vindhyan Range, Eastern Ghat
(C) Eastern Himalayan Range, Western Ghat
(D) Shivalik Range, Eastern Ghat

Ans : C

16.Which of the following measurements is not a unit of distance?

(A) Ammeter
(B) Cubit
(C) Parsec
(D) Angstrom

Ans:  A

17. Which State of India recorded the negative growth-rate of population during 2001-11 ?

(A) Goa
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Nagaland

Ans : D

18.  ‘Yellow Revolution’ is related with–

(A) Flori culture
(B) Fish culture
(C) Rape seed-Mustard production
(D) Wheat production

Ans : C

19.Which of the following is a writ issued by a higher court to a lower court prohibiting it from takingup a case because it falls outside the jurisdiction of the lower court?

(A)  Certiorari
 (B) Habeas Corpus
(C) Prohibition
 (D) Mandamus

Ans: C

20. 'Dalal Street' is situated at–

(A) New Delhi
(B) London
(C) Mumbai
(D) Paris

Ans : C

21.Which was the first element to be artificially produced?

(A) Technetium
(B) Francium
 (C) Einsteinium
 (D) Promethium

Ans : A

22.Which type of light is effective for Photosynthesis to occur ?

(A) Ultraviolet and blue
(B) Blue and red
(C) Green and Yellow
(D) Blue and Green

Ans: B

23. National Academy of Agricultural Research Management (NAARM) is located at–

(A) New Delhi
(B) Hyderabad
(C) Nagpur
(D) Nainital

Ans : B

24.Which of the following is a writ issued to a detaining authority to produce the detained person in court to knowcause for detention

(A) Certiorari
(B) Habeas Corpus
(C) Prohibition
(D)  Mandamus

Ans: B

25.According to Census 2011, the State having the highest density of population is–

(A) Bihar
(B) Kerala
(C) Uttar Pradesh
(D) West Bengal

Ans : A

General Studies Questions For SSC,Upsc,RRB Ntpc Cbt Test General Studies Questions For SSC,Upsc,RRB Ntpc Cbt Test Reviewed by GK Adda on 19:30:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.