General Studies Mixed Quiz For SSC CGL, SSC CHSL, Railway Ntpc Exams.

     
1. The Inuit people are not found in—
     (A) Alaska
     (B) Greenland
     (C) Canada
     (D) Sweden
     Answer : (D)

2. Hagari is a tributary of—
     (A) Bhima
     (B) Godavari
     (C) Krishna
     (D) Tungbhadra
     Answer : (D)

3. The leading producer of tin in India is—
     (A) Andhra Pradesh
     (B) Chhattisgarh
     (C) Jharkhand
     (D) Orissa
     Answer : (C)

4. The production of wheat in India during 2006-07 and 2009-10 has—
     (A) Maintained an upward trend
     (B) Experienced a shortfall
     (C) Experienced fluctuations
     (D) Remained stagnant
     Answer : (A)

5. Which one of the following is not correctly matched ?
     (A) Amguri – Petroleum
     (B) Lanjgarh – Bauxite
    (C) Kamptee – Copper
    (D) Bellary – Iron ore
    Answer : (C)


6. The leading producer of Titanium in the world is—
    (A) India
    (B) Japan
    (C) Russia
    (D) U.S.A.
    Answer : (C)

7. Which one of the following is not correctly matched ?
          Power Projects – States
    (A) Jawahar Sagar – Rajasthan
    (B) Nagarjun Sagar – Andhra Pradesh
    (C) Sivasamudram – Kerala
    (D) Gandhi Sagar – Madhya Pradesh
    Answer : (C)

8. Which one of the following is the longest inland waterways of the country ?
    (A) Kakinada – Marakkam
    (B) Kollam – Kottapuram
    (C) Sadia – Dhubri
    (D) Allahabad – Haldia
    Answer : (D)

9. Arrange the following States of India in descending order of their rice production and select the correct Answerwer from the codes given below—
    1. Andhra Pradesh
    2. Punjab
    3. Uttar Pradesh
    4. West Bengal
    Codes :
     (A) 2, 1, 4, 3
     (B) 3, 4, 1, 2
     (C) 4, 1, 3, 2
     (D) 4, 3, 2, 1
     Answer : (C)

10. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
     (A) Amlai —Chhattisgarh
     (B) Ballarpur —Maharashtra
     (C) Brajrajnagar —Orissa
     (D) Rajahmundry —Andhra Pradesh
     Answer : (A)

11. The two largest consumers of chemical fertilizers in India are—
     (A) Andhra Pradesh and Maharashtra
     (B) Punjab and Haryana
     (C) Punjab and Uttar Pradesh
     (D) Uttar Pradesh and Andhra Pradesh
     Answer : (B)

12. Which one of NTPC plants is not gas-based ?
     (A) Auraiya
     (B) Aonla
     (C) Dadri
     (D) Tanda
     Answer : (D)

13. The official code name of the Pokhran nuclear test–1974, was—
     (A) Smiling Buddha
     (B) Thunder Bolt
     (C) Flying Garud
     (D) Agni Pareeksha
     Answer : (A)

14. Garima II is the name of a—
     (A) Cloned buffalo
     (B) Cloned cow
     (C) Cloned sheep
     (D) BT tomato
     Answer : (A)

15. Physicists at the National Institute of Standards and Technology (USA) have built an atomic clock; now recognised as the world’s most precise clock. It is based on—
     (A) Mercury atom
     (B) Titanium atom
     (C) Platinum atom
     (D) Aluminium atom
     Answer : (D)

16. The book, ‘The Proudest Day’ was authored by—
     (A) Alok Bhalla
     (B) Durga Das
     (C) Chandra Kumar and Mohinder Puri
     (D) Anthony Read and David Fisher
     Answer : (D)

17. Which one of the following is not correctly matched ?
     (A) Deepak Chopra —Physician
     (B) Jhumpa Lahiri —Actress
     (C) Sunita Williams—Astronaut
     (D) Zubin Mehta —Western Music
     Answer : (B)

18. The largest reserves of uranium are found in—
     (A) Australia
     (B) Canada
     (C) Kazakhstan
     (D) South Africa
     Answer : (B)

19. The Horn of Africa does not include—
     (A) Ethiopia
     (B) Eritrea
     (C) Somalia
     (D) Sudan
     Answer : (D)

20. The garden of five seasons is located near—
     (A) Dal Lake
     (B) Mehrauli
     (C) Silent Valley
     (D) Ooty
     Answer : (B)

21. The most polluted city of India is—
     (A) Delhi
     (B) Lucknow
     (C) Ludhiana
     (D) Raipur
     Answer : (A)

22. The Poorna Swaraj Resolution adopted at the Lahore Session of the Indian National Congress was moved by—
     (A) B. G. Tilak
     (B) J. L. Nehru
     (C) M. K. Gandhi
     (D) Sardar Patel
     Answer : (B)

23.In which of the Vedas, Sabha and Samiti are called as two daughters of Prajapati ?
     (A) Rigveda
     (B) Samveda
     (C) Yajurveda
     (D) Atharvaveda
     Answer : (D)

24. The Sarnath Buddha image of Bhumisparshmudra belongs to—
     (A) Mauryan period
     (B) Sunga period
     (C) Kushana period
     (D) Gupta period
     Answer : (C)

25.The first society founded by Raja Ram Mohan Roy was—
     (A) Brahma Samaj
     (B) Atmiya Sabha
     (C) Brahma Sabha
     (D) Tatvabodhini Sabha

     Answer : (B)

General Studies Mixed Quiz For SSC CGL, SSC CHSL, Railway Ntpc Exams. General Studies Mixed Quiz For SSC CGL, SSC CHSL, Railway Ntpc Exams. Reviewed by SSC-IBPS on 19:57:00 Rating: 5
Powered by Blogger.