General knowledge quiz For SSC and Railway Ntpc Cbt Test

general knowledge quiz For SSC and Railway Ntpc Cbt Test
general knowledge quiz For SSC and Railway Ntpc Cbt Test


1. Which Nutrients plays a important role in Coagulation of Blood ?

A. Calcium
B. Iron
C. Potassium
D. Sodium

Ans: A

2. Who among the following prominently fought for and got widow remarriage legalised ?

(A) Annie Besant
(B) Ishwar Chandra Vidyasagar
(C) M. G. Ranade
(D) Raja Ram Mohan Roy

Ans : B

3. Which of the following is a bio-sphere reserve in Uttarakhand ?

(A) Gobind
 (B) Corbett
(C) Rajaji
(D) Nanda Devi

Ans : D
3. As per Census 2011, the sex ratio (number of females per 1000 males) in India is–
(A) 925
(B) 947
(C) 916
(D) 940
Ans : D

4. Leakage of which of the following gases had caused the Bhopal Gas Tragedy?

(A) Methyl isocyanate
 (B) Carbon Mono-oxide
(C) Nitric oxide
 (D) Sulphur di-oxide

Ans : A

5. Which Vitamin is required for in clotting of blood?

(A) Vitamin A
 (B) Vitamin C
(C) Vitamin E
(D) Vitamin K

Ans : D

6. Where is the Headquarters of North-Central Railway Zone situated?

(A) Allahabad
 (B) Jabalpur
 (C) Bhopal
(D) Delhi

Ans : A

7.  The Dutch established their first settlement in Bengal at—

(A) Calcutta
 (B) Chinsura
(C) Serampur
 (D) Balasore
Ans : D
8. ‘Prince of Wales Cup’ is associated with the game of–
(A) Polo
 (B) Basketball
(C) Golf
(D) Volleyball

Ans: C

9. Which of the following pairs connected with the Revolution of 1857 is correctly matched ?

Place of Revolt : Leader of Revolt
(A) Kanpur :        Rani Lakshmibai
(B) Jhansi :          Nana Saheb
(C) Lucknow :     Begum Hazrat Mahal
(D) Delhi :          Tantiya Tope

Ans : C

10. Which of these is an essential component of most acids?

(a) Hydrogen
(b) Oxygen
(c) Helium
 (d) Nitrogen

Ans : A

11.Which one of following vitamins can be synthesized by human body ?

A. Vitamin B1
B. Vitamin B12
C. Vitamin C
D. Vitamin D

Ans: D

12. Who was the first Indian woman to preside over the Indian National Congress ?

(A) Rajkumari Amrit Kaur
(B) Vijaya Lakshmi Pandit
(C) Aruna Asaf Ali
(D) Sarojini Naidu

Ans : D

13. The venue of holding this Second Round Table Conference at London was—

(A) St. James Palace
 (B) Kingsley Palace
(C) Buckingham Palace
 (D) 10, Downing Street

Ans : A

14.Electron was discovered by–

(A) Ernest Rutherford
(B) Max Planck
(C) Joseph Thomson
 (D) Albert Einstein

Ans:  C

15. Which of the following is not a social networking website?

(A) Facebook
(B) hi5
(C) Wikipedia
(D) Twitter

Ans : C

16. The book entitled ‘Springing tiger’ is a biography of—

(A) Bhagat Singh
(B) Chandrashekhar Azad
(C) Subhas Chandra Bose
 (D) Shyamji Krishna Verma

Ans : B

17. Which of these fruits is not rich in vitamin C ?

(A) Orange
(B) Kiwi
(C) Lemon
 (D) Apple

Ans : D

18. The Rigvedic Bharatas are associated with—

(A) The Indus Valley
 (B) The Saraswati Valley
(C) The Sutlej Valley
 (D) The Parushni Valley

Ans : D

19. Who among the following had started the Public Works Department in India in AD 1848?

(A) Lord William Bentinck
 (B) Lord Dalhousie
(C) Lord Wellesley
(D) Lord Cornwallis

Ans: B

20. Kaziranga National Park is most famous for–

(A) Swamp Deer
 (B) Wild Ass
(C) One-homed Rhinoceros
(D) Asiatic Lion

Ans : C

21.Which country will host the 2016 Summer Olympic Games?

(A) Argentina
(B) Russia
(C) Japan
(D) Brazil

Ans : D

22. Which variety of coal contains the highest percentage of carbon?

A. Anthracite
B. Peat
C. Bituminous
D. Lignite

Ans: A

23. The Harappan site, where the citadel and the lower town, both are fortified separately is—

(A) Harappa
 (B) Mohenjodaro
(C) Kalibanga
 (D) None of the above

Ans : C

24. . Which of the following are produced by the electrolysis of brine ?

(A) Chlorine and sodium
 (B) Chlorine and sodium hydroxide
(C) Chlorine, hydrogen and sodium hydroxide
 (D) Hydrogen and chlorine

Ans:  D

25. The autobiography of which freedom fighter is titled 'Atmakatha' which he wrote during his prison time in Bankipore Jail in Patna?

(A) Rajendra Prasad
(B) Ram Manohar Lohia
(C) Lal Bahadur Shastri
(D) Jayaprakash Narayan

Ans : A


General knowledge quiz For SSC and Railway Ntpc Cbt Test General knowledge quiz For SSC and Railway Ntpc Cbt Test Reviewed by GK Adda on 19:00:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.