General Knowledge Questions For SSC And Railway Ntpc CBT Test

General Knowledge Questions For SSC And Railway Ntpc CBT Test
General Knowledge Questions For SSC And Railway Ntpc CBT Test

1. Which one of the following is a pigment ?
A. Albumin
B. Elastin
C. Keratin
D. Melanin
Ans: D

2. Electrostatic precipitation is used to control ?
A. Water pollution
B. Solid waste
C. Noise pollution
D. Air pollution
Ans: D

3. Which of the following is biodegradable?
A. D.D.T.
B. Paper
C. Plastic
D. Aluminium
Ans: B

4. X-rays were discovered by -
A. Roentgen
B. H.Davy
C. Lavoisier
D. Faraday
Ans: A

5. Centre for DNA Finger printing of India is located at-
A. Pune
B. Hyderabad
C. Mumbai
D. Udaipur
Ans. B


6. Where was India's first computer installed?
A. Indian Statistical Institute, Calcutta
B. Indian Institute of Technology, Delhi
C. Indian Institute of Science, Bangalore
D. Bharat Sanchar Nigam Ltd, Delhi
Ans: A

7. The audible range of sound is-
A. 20 Hz to 20 MHz
B. 20 Hz to 20 kHz
C. 20 kHz to 20 MHz
D. 20 Hz to 2000 Hz
Ans. B

8. All of the following are normally found in urine except-
A. Glucose
B. Sodium ions
C. Uric acid
D. Urea
Ans. A

9. The nephron is:
A. The site of urine storage.
B. The functional unit of the kidney.
C. The site where ADH is produced.
D. Also called the Bowman's capsule.
Ans. B

10. Which Salt is used in photography?
A. Phosphorus Nitrate
B. Silver Nitrate
C. Sodium Nitrate
D. Sodium Chloride
Ans. B

11. Tip of the match-stick contains-
A. Phosphorus penta oxide
B. White phosphorus
C. Red phosphorus
D. Phosphorus penta chloride
Ans. C
12. In elephants, which teeth are grow into huge tusks?
A. Incisors of the lower jaw
B. Canines of the upper jaw
C. Incisors of the upper jaw
D. Molars of the lower jaw
Ans. C

13. Commercial name of Sodium bicarbonate is-
A. Washing soda
B. Baking soda
C. Bleaching powder
D. Soda ash
Ans. B

14. From evolutionary point of view which one f the following is more advances ?
A. Crocodile
B. Dolphin
C. Shark
D. Tortoise
Ans: B

15. Which lands in human body produced growth Harmon ?
A. Adrenal
B. Pancreas
C. Pitutary
D. Thyroid
Ans: C
16. Which one of the following Mineral is required for muscle contraction ?
A. Calcium
B. Iron
C. Sodium
D. Zinc
Ans: A

17. Which of the following receives message from hypothalmus and communicates with other endocrine glands ?
A. Pituitary
B. Thyroid
C. Pancreas
D. Thymus
Ans: A

18. What is key ingredient of Vinegar that you use in diet ?
A. Acetic acid
B. Ascorbic acid
C. Benzoic Acid
D. Nicotinic Acid
Ans: C


19. The part of grain in cereals, where much of the protein lies is the ?
A. Aleurone layer
B. Lendosperm
C. Pericarp
D. Embryo
Ans: A

20. Primarily which one of the following system of the body is attacked by HIV ?
A. Cardiovascular
B. Immune
C. Respiratory
D. Reproductive
Ans: B

21. Vaccines are ?
A. Same as monoclonal antibodies
B. Treated bacteria or virus or one of their protein
C. mhc protein
D. Strands of nucleic acid
Ans: B

22. In which part of human body is the smallest bone found ?
A. Wrist
B. Palm
C. Nose
D. Ear
Ans:D

23. Which one of the following is a stem tissue ?
A. Carrot
B. Cactus
C. Ginger
D. Flower
Ans: B

24. Tricuspid valve is found in ?
A. Brain
B. Heart
C. Spleen
D. Veins

25. Which one of the following is used as antibacterial dye for skin infection ?
A. Barium
B. Cobalt
C. Gentian violet
D. Nicotinamide

Ans: C

General Knowledge Questions For SSC And Railway Ntpc CBT Test General Knowledge Questions For SSC And Railway Ntpc CBT Test Reviewed by GK Adda on 16:30:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.