General Knowledge Important Questions For SSC And Railway Ntpc Cbt Test

General Knowledge Important Questions For SSC And Railway Ntpc Cbt Test
General Knowledge Important Questions For SSC And Railway Ntpc Cbt Test



1. Bal Gangadhar Tilak was given the epithet Lokmanya during–

(A) Swadeshi Movement
 (B) Revolutionary Movement
(C) Home Rule Movement
(D) Quit India Movement

Ans : C

2. An astronaut in outer space will observe sky as–

(A) White
(B) Black
(C) Blue
(D) Red

Ans: B

3. Who was the first speaker of the Lok-Sabha?

(A) B.R.Ambedkar
(B) G.V.Mavlankar
(C) N.Sanjeeva Reddy
 (D) Dr. S.P.Mukherjee

Ans: B

4. Vitamin A is also known as ?

A. Ascorbic acid
B. Retinol
C. Thiamine
D. Riboflavin

Ans: B

5. Who among the following was the 1st Law Minister of India ?

(A) Jawahar Lal Nehru
 (B) Dr. B. R. Ambedkar
(C) Maulana Abul Kalam Azad
(D) T. T. Krishnamachari

Ans : B


6. ‘Hertz’ is a unit of–

(A) Velocity
(B) Wavelength
(C) Frequency of Sound Waves
(D) Magnetic Field

Ans: C

7. Who was the first man to land on moon?

(A) Neil Armstrong
(B) Edwin
(C) Gagarin
(D) John Collins

Ans: A

8. Where did the Indian Congress got divided into two wings–moderates and extremists ?

(A) Surat Session 1907
(B) Lahore Session 1909
(C) Calcutta Session 1911
 (D) Karachi Session 1913

 Ans : A

9.Liquid is characterised by its–

(A) Fluidity
(B) No definite shape but definite volume
(C) Capacity to dissolve the solids
(D) All of these properties

Ans: D

10.The term ‘carat’ is used to express purity of gold. The purest form of gold is–

(A) 18 carats
 (B) 20 carats
(C) 22 carats
 (D) 24 carats

Ans: D

11. Children confined to closed dark rooms are most likely to suffer from ?

A. Goitre
B. Anaemia
C. Pallagra
D. Bone deformation

Ans: B

12.GOUT, a metabolic disease occues due to the high level of ?

A. Uric acid in the blood
B. Urea in the blood
C. Sugar in the blood
D. Cholestrerol in the blood

Ans: A

13. Who among the following estabhshed Delhi as the Capital of Sultanate ?

(A) Muizzuddin Muhammad Gori
(B) Qutubuddin Aibak
(C) Iltutmish
(D) Aram Shah

Ans : C

14. The combustible material on the tip of a safety match stick is–

(A) Antimony sulphide
 (B) Phosphorus
(C) Manganese dioxide
 (D) Sulphur

Ans: A

15. Where is the headquarters of South-East Central Railway located?

(A) Bilaspur
 (B) Jabalpur
(C) Bhopal
 (D) Raipur

Ans: A

16.Diatom are good indicator of:

A. Industrial pollution
B. Intense soil erosion
C. Sewae pollution
D. Soil Pollution

Ans: C

17. Where did the Indian Congress got divided into two wings–moderates and extremists ?

(A) Surat Session 1907
(B) Lahore Session 1909
(C) Calcutta Session 1911
 (D) Karachi Session 1913

Ans :A

18. A substance at high temperature glows because of–

(A) High kinetic energy of the atoms
 (B) Vibration of the molecules
(C) Excitation of electrons within the atomic nucleus
(D) All of the above

Ans: C

19. Lucknow is situated on the banks of river—

(A) Yamuna
(B) Tapti
 (C) Shipra
(D) Gomti

Ans: D

20. The person of which of the following blood groups can accept the blood of any group?

(A) AB
(B) O
(C) A
 (D) B

Ans: A

21. What is the correct sequence of the following movements ?

1. Civil Disobedience Movement
 2. Khilafat Movement
3. Home-Rule Movement
 4. Quit India Movement
Select your answer from the code given below–
Codes:
(A) 1, 4, 3, 2
 (B) 4, 1, 2, 3
(C) 3, 2, 1, 4
 (D) 2, 4, 1, 3

Ans : C

22. Which is iodine-deficienty disease ?

(A). Arthritis
(B). Goitre
(C). Glucoma
(D). Pneumonia

Ans: B

23. Which of the following groups of elements finds extensive application in the transistor industry ?

(A) Carbon and Platinum
 (B) Silicon and Germanium
(C) Iridium and Germanium
 (D) Tungsten and Platinum

Ans: B

24. Which of these places got its name from a local word for mangrove trees?

(A) Vrindavan
(B) Sunderbans
(C) Mussoorie
 (D) Madhubani

Ans : B

25. Which was the first hill passenger railway opened in India in 1881 ?

(A) Kalka Shimla Railway
(B) Matheran Hill Railway
 (C) Nilgiri Mountain Railway
(D) Darjeeling Himalayan Railway


Ans : D

General Knowledge Important Questions For SSC And Railway Ntpc Cbt Test General Knowledge Important Questions For SSC And Railway Ntpc Cbt Test Reviewed by Arun Chowdary on 11:10:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.