English Quiz :: SSC CGL , SSC CHSl And All Competitive Exams


In each question below, four words printed in BOLD type are given. These are numbers as (1),(2)(3),(4).
One of these words printed in BOLD may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence.find out the word that is inappropriate or wrongly spelt,if any. The number of that word is your answer. If all the words are printed in BOLD are correctly spelt and apporpriate in the context of the sentence then mark (5),i.e., ‘All correct’ as your answer.

1. My friend(1)/was bruised(2)/quiet(3)/badly in a recent accident.(4)/All correct(5)
       A.1
       B.2
       C.3
       D.4
       E.5
Answer: C

2. If you should (1)/ need more information,(2)/please telefone(3)/our main office(4)/All correct(5).
       A.1
       B.2
       C.3
       D.4
       E.5
Answer: C

3. If resist(1)/the first temptation(2)/the next will be easier(3)/to overcome(4)/All correct(5).
       A.1
       B.2
       C.3
       D.4
       E.5
Answer : E

4. Stones(1)/should not be thorne(2)/by those who live(3)/in glass houses(4)/All correct(5).
       A.1
       B.2
       C.3
       D.4
       E.5
Answer: B

5. Success (1)/or failure(2)/depends largely(3)/on our own efforts(4)/All correct(5)
       A.1
       B.2
       C.3
       D.4
       E.5
Answer : D


Which of the words/pharases A,B,C,and D. given below each sentence should replace the word/pharase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct?if sentence is correct as it is given and no correction is required,mark E. as the answer.

6. The actress participated in the event whole-hearted, cheered the participants, danced with them and emphasised on the importance of creating awareness for oral care across the country.
A.    Whole- heartedlly
B.    Whole- heart
C.    With whole –heart
D.    Wholly –hearted
E.    No correction required.
Answer: A

7. Much of the …….. that cricket has its due to the fact it is a ……………….sport.
A.    Allure, lucrative
B.    Cricticism, controversial
C.    Attraction, unpopular
D.    Flask, great
E.    Comments, unusual
Answer: A

8. Since foggy weather……….. visibility by serveral metres, the raailways has either partially….. or diverted some of the trains.
A.    Improves, started
B.    Impairs, called off
C.    Hampers, withdrawn
D.    Decrease, stopped
E.    Reduces, cancelled
Answer : E

9. The once …………… district is gradully being ………………….. of its green cover.
A.    Remote, eroded
B.    Arid, replenished
C.    Beautiful, devoid
D.    Picturesque, depleted
E.    Lush, rob
Answer: D

Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idomatic error in  it. The error, if any, will be in one part of the sentence. (Ignore errors of punctuations, if any)

10. The bane of indian hockey today is A,/lack of interest by the part of the public B./which in turn is fuelled by the perception thatC. /it doesn’t pay to take up the sport as aq career D./
A.    A
B.     B
C.    C
D.    D
E.    No error
Answer :B

11. Illegal sand mining has become A./a boom business fuelled B./ by the eveincreasing demand C./ of the construction industry.D.
A.    A
B.    B
C.    C
D.    D
E.    No error
Answer: B

12. Much is the follow of travellers that A./ it is tough to book an air ticket B./ to ahmeddabad and the international  filghts C./ too are alomost over-booked.D.
A.    A
B.    B
C.    C
D.    D
E.    No error
Answer: A

13. Experts believe that a A./ gradually decreasing infant mortality rate B./ is lead to a proportionate C./ decrease in the size of our brains. D.
A.    A
B.    B
C.    C
D.    D
E.    No error
Answer: C

14. In just, two months after having A./planted these, most of the plants have B./either dried up and are suffering C./ due to lack of maintenance. D
A.    A
B.    B
C.    C
D.    D
E.    No error
Answer: C

15. In cities people don’t A./ always have the time to B./ catch up with old friends or C./ soend times with their family. D.
A.    A
B.    B
C.    C
D.    D
E.    No error
Answer: D

Read the following passage carefully and answer the questions given belowit. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.
   
       A new analysis has determined that the threat of global warming can still be greatly diminished if nations cut emissions of heat-trapping greenhouse gases by 70% this century. The analysis was done by scientists at the national center for atmospheric research(NACR).while global temperatures would rise, the most dangerous potential aspects of climate change, including  massive losses arctic sea ice and permafrost and significant sea level rise, could be partially avoided.

       ‘this research indicates that we can no longer avoid significant warming during this century’””said NCAR scientist warren Washington, the study paper’s lead author.”but, if the world were to implement this level of emission cuts, we could stabilize the threat of climate change”, he added.
Average global temperatures have warmed by close to 1 degree Celsius since the pre-industrial era. Much of the warming is due to  Human-produced emissions of greenhouse gases, predominantly carbon dioxide.
 This heat-trapping gas has increased from a pre-industrial level of about 284 parts per million(ppm) in the atomsphere to more than 380 ppm today.with research showing that additional warming of about 1 degree C may be the threshold for dangerous climate change, the European union has called for dramatic cuts in emissions of carbon dioxide and other greenhouse gases.
       
         To examine the impact of such cuts on the world’s climate, washington and his colleagues ran a series of global studies with the NCAR-based community climate system model (CCSM). They assumed that carbon dioxide levels could be held to 450 ppm at the end of this century. In contrast, emissions are now on track to reach about 750ppm by 2100 if unchecked. The team’s results showed that if carbon dioxide were held to 450ppm, global temperatures would increase by 0.6 degree celsius above current readings by the end of the century. In contrast, the study showed that tempretures would rise by almost four times that amount 2.2 degree celsisus above current readings, if emissions were allowed to continue on their present course. Holding carbon dioxide levels 450 ppm would have other impacts accordin to the climate modeling study.
Sea- level rise due to thermal expansion as water temperatures warmed would be 14 centimeters (about 505 inches) instead of 22 centimeters  (8.7 inches).also, arctic ice in the summertime would shrink by about a quarter in volume arid stabilize by 2100,as opposed to shrinking at least three-quarters and continuing to melt, and Arctic warming would be reduced by almost half.

Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

16. Shrink
A.    Contract
B.    Physician
C.    Wither
D.    Shrivel
E.    Reduce
Answer: A

17. Predominantly
A.    Clearly
B.    Aggressively
C.    Mainly
D.    Firstly
E.    Faintly
Answer: C

Choose the word which is most opposite in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

18. Significant
A.    Substantial
B.    Miniscule
C.    Incoherent
D.    Unimportant
E.    Irrelevant
Answer: D

19. Opposed
A.    Resistant
B.    Against
C.    Favouring
D.    Similar
E.    Agree
Answer: C

Which of the phrases A,B,C and D given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and no correction is required as it given and no correction is required,mark E as the answer.

20. Although scared of heights, she gather all her courage and stood atop the 24- storey building to participate in the activities.
A.    Gathered all her courage
B.    Gathered all courageous
C.    Gather all courageous
D.    Is gather all courage
E.    No correction required
Answer: A

21. Naturally, with everything gone so well for them, it was time for celebration.
A.    Go so well
B.    Going so well
C.    Gone as well
D.    Going as well
E.    No correction required
Answer: B

22. The ban was imposed by the state’s commercial taxes department last Friday after protests by a certain community, which had threat to burn cinema halls screening the controversial movie.
A.    Had threats of burning
B.    Had threated to burn
C.    Had threatened to burn
D.    Had threatened to burning
E.    No correction required
Answer: C

Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.

23. Behaving in a ………… and serious way, even in a ………… situation, makes people respect you.
A.    Calm, difficult
B.    Steady, angry
C.    Flamboyant, tricky
D.    Cool, astounding
E.    Silly, sound
Answer: A

24. Along with a sharp rise in …………………, a recession would eventually result in more men,women and children living in ………………………..
A.    Crime, apathy
B.    Fatalities,poor
C.    Deaths,slums
D.    Unemployment,poverty
E.    Migrations, streets
     Answer: D

25. The government has ………………….. to provide financial aid to the ones………… by severe floods in the city. 
A.    Desired, troubled
B.    Promised,havoc
C.    Failed, affected
D.    Wanted,struck
E.    Decided, ill

Answer: C

English Quiz :: SSC CGL , SSC CHSl And All Competitive Exams English Quiz :: SSC CGL , SSC CHSl And All Competitive Exams Reviewed by SSC-IBPS on 18:06:00 Rating: 5
Powered by Blogger.