RRB NTPC GK - 2016 :: Most Important Questions For ASM, TA, Goods Guard, SSC Exams


1.Where is Railway Staff College situated ?
Answer: Baroda

2. What is the width of Broad gauge rail ?
Answer: 1.676

3. Which is the First Electric Train in India ?
Answer: Deccan Queen (Kalyan - Pune)

4. When did Life Line Express (Jeevan Rekha) Started ?
Answer: In 1991


5. Which year is declared as "Year of Rail Users" by the Indian Railways ?
Answer: 1995

6. Which is the Longest Railway Tunnel ?
Answer: Pir Panjal Railway Tunnel (Banihal railway tunnel)

7. Which is the Longest Railway platform in the World ?
Answer: Gorakhpur station platform (UP)

8. Which is the train running between India and Bangladesh ?
Answer: Maitree Express

9. Which are the states have no Railway ?
Answer: Meghalaya and Sikkim (building new railway lines)

10. Which is the Worlds oldest working steam locomotive engine (train) ?
Answer: Fairy Queen runs in India

11.  What is the width of Narrow gauge rail ?
Answer: 0.762

12. Where is the Headquarters of Konkan railway ?
Answer: Bilapur

13. Which is the fastest train in India ?
Answer: Shatabdi Express

14. In which year Indian Railway board established ?
Answer: 1905

15. Which is the first Railway station in India ?
Answer: Chhatrapati Shivaji Terminus (Victoria terminal)

16. Who is the first Indian to present Railway Budget  ?
Answer: John Mathai

17. Who is the first railway minister in India ?
Answer: John Matthai

18. Who is the first lady Railway minister of India ?
Answer: Mamta Benergy

19. Which is the highest railway station in India ?
Answer: Ghum railway station

20. Which is the longest Railway bridge in India ?
Answer: Vallarpadam Bridge (kerala)

21. What is the slogan of Indian Railway ?
Answer: lifeline of the nation

22. Where is the Museum of Indian Railway situated?
Answer:  Chanakyapuri (New Delhi)

23. first indian double-decker train coach factory situated?
Answer: Rail Coach Factory, Kapurthala

24. which is  the longest train route in India?
Answer: Dibrugarh-Kanyakumari Vivek Express

25.Who is the present Union Railway minister?
 Answer: Suresh Prabhu

26.The venue for 2016 SAARC summit (19th)  ?
 Answer: Islamabad (Pakistan)

27. Venue for 2016 Olympics ?
 Answer: Rio de Janeiro, Brazil

28.Who is the First Lady chief minister in jammu and kashmir?
Answer: Mehbooba Mufti Sayeed

29. Nepal's recently elected  president  (first women president for Nepal)?
Answer:  Bidhya Devi Bhandari

30. The economically diverse region of MENA nations refers to which  countries?

Answer: Middle East and North Africa 

RRB NTPC GK - 2016 :: Most Important Questions For ASM, TA, Goods Guard, SSC Exams RRB NTPC GK - 2016 :: Most Important Questions For ASM, TA, Goods Guard, SSC Exams Reviewed by SSC-IBPS on 18:44:00 Rating: 5
Powered by Blogger.