RRB NTPC GK - 2016 CBT Online Practice Question For ASM, TA, goods Guard Exam.

1). The Ajivikas were a ……………..
                A. sect contemporary to the Mahavira
                B. Breakaway branch of the Buddhiststs
                C. Sect founded by Charvaka
                D. Sect Founded by Shankraracharya

                Answer :   A

2). The most important sufi shrine in India is located at …………………..
                A. Pandua
                B. Bidar
                C. Ajmer
                D. Shahjahanabad

                Answer : C

3). Ranthambhor was …………..
                A. A Mughal Palace
                B. A Rajput fort
                C. Capital of the Khaljis
                D. None of these

                Answer : B

4). The pallavas ruled From
                A. Kanchipuram
                B. maduri
                C. Tanjore
                D. Tiruchendur

   
             Answer : A

5). The guerilla warfare maintained friendly relation with the ……………..
                A. French
                B. British
                C. Portuguese
                D. Dutch

                Answer :  C

6). On which River has the Hirakud dam been built ?
                A. Mahanadi
                B. Godavari
                C. Cauvery
                D. Periyar

                Answer :  A

7). In which part of  India, canal irrigation system is the most common?
                A. Tamilnadu
                B. Maharashtra
                C. Sikkim
                D. Uttar Pradesh

                Answer :  D

8).  Where is India’s most prized tea grown ?
                A. Jorhat
                B. Darjeeling
                C. Nilgiris
                D. Munnar

                Answer : B

9). Which among the following is India’s largest Tiger Reserve ?
                A. Perriyar
                B. Bandipur
                C. Kanha
                D. Nagarjuna Srisailam

                Answer : D

10). International Atomic Enegry Agency is located in ……………..
                A. Paris
                B. Geneva
                C. Vienna
                D. Rome

                Answer : C

11). Which of the following number is such that if divided by 13, Yields a remainder of 4 and when divided by 17, it leaves a remainder 11?
A) 654
B) 589
C) 576
D) 760

Answer : B

12). If the code of ABSENT is ZYHVMG, then the code of PRESENT will be—
A) KIHVHGM
B) KIVHVMG
C) KITMHMG
D) GKITYTL

Answer : B

13). If the radius of a circle is increased by 50% then area of the circle will increase by—
A) 50%
B) 75%
C) 100%
D) 125%

Answer : D

14). A batsman in his 17th inning makes a score of 85, and thereby increases his average by 3. His average after 17th inning is—
A) 37
B) 35
C) 33
D) 31

Answer : A

15). Which one among the following states has the largest amount of coal reserves in India?
A).Andhra pradesh
B).Chhattisgarh
C).Jharkhand
D).Odisha

Answer : C

16).___________ anti-bodies are now used for treatment of cancer.
 A) Monoclonal
B) Diclonal
C) Natural
D) Artificial

Answer: A

17).____________ are a type of derived lipids.

A) Steroids
B) Vaccines
C) Vitamins
D) Antibodies

Answer : A
18).Somatic gene therapy_______.
 A) affects sperm
B) affects egg
C) affects progeny
D) affects body cell

Answer: D

19).The paternal and maternal genetic material which influences the traits is_____.
A) RNA
B) m-RNA
C) DNA
D) t-RNA

Answer: C

20).The Period of revolution round the sun is maximum by which among the following planets? 
A) Mercury
B) Venus
C) Earth
D) Mars


Answer: D

RRB NTPC GK - 2016 CBT Online Practice Question For ASM, TA, goods Guard Exam. RRB NTPC GK - 2016 CBT Online Practice Question For ASM, TA, goods Guard Exam. Reviewed by SSC-IBPS on 20:04:00 Rating: 5
Powered by Blogger.