RRB NTPC EXAm - 2016 :: Quiz In Science For Railway And SSC Online Exams

1.       Which is the outermost planet in the solar system?
A.      Mercury
B.      Pluto
C.       Neptune
D.      Uranus

Answer:  C

2.       The SI unit of charge is __________.
A.      Ampere
B.      Coulomb
C.       Ohm
D.      Volt

Answer: B

3.       Very High Frequency (VHF) have __________ wavelengths.
A.      shorter
B.      shortest
C.       longer
D.      longest

Answer: A

4.       Long-sight defect could be corrected by using __________ lens.
A.      concave
B.      vonvex
C.       diverging
D.      none of these

Answer: B


5.       Deficiency of Vitamin-A results in __________.
A.      night blindness
B.      rickets
C.       scurvy
D.      hair fall

Answer: A

6.       For a fixed mass of gass at constant temperature, if we decrease volume, the pressure will _________.
A.      also decrease
B.      increase
C.       remains constant
D.      none of these

Answer: B

7.       The lifespan of Red Blood Cells is __________ days.
A.      60
B.      120
C.       180
D.      240

Answer: B

8.       The density of water is __________.
A.      1 g/cm3
B.      1.5 g/cm3
C.       2 g/cm3
D.      none of these

Answer: A

9.       Radioactivity was discovered by __________.
A.      Kelvin
B.      Thomson
C.       Rutherford
D.      Bacquerel

Answer: D

10.   A device which converts chemical energy into electrical energy is called __________.
A.      motor
B.      generator
C.       moving-coil meter
D.      battery
    
 Answer: D

11.   The Sun is a __________.
A.      Star
B.      Planet
C.       Asteroid
D.      Meteor

Answer: A

12.   The average adult has a blood volume of about __________ liters.
A.      4
B.      5
C.       6
D.      7

Answer: B

13.   The most abundant element in the universe is __________.
A.      Oxygen
B.      Hydrogen
C.       Carbon Dioxide
D.      Silicon

Answer: B

14.   The most abundant element in the Earth's crust is __________.
A.      Oxygen
B.      Hydrogen
C.       Carbon Dioxide
D.      Silicon

Answer: A

15.   Each day human body breathe in __________ liters of air.
A.      5,000 to 10,000
B.      10,000 to 15,000
C.       15,000 to 20,000
D.      20,000 to 25,000

Answer: C

16.   Deficiency of Vitamin-D results in __________.
A.      night blindness
B.      rickets
C.       scurvy
D.      hair fall

Answer: B

17.   The SI unit of "pressure" is _________.
A.      pascal
B.      joule
C.       tesla
D.      henry

Answer: A

18.   The most densest substance on the Earth is __________.
A.      Platinum
B.      Copper
C.       Steel
D.      Osmium

Answer: D

19.   A camera uses a __________ to form an image.
A.      convex lens
B.      concave lens
C.       condenser lens
D.      none of these

Answer: A

20.   Which from the following is NOT a conductor?
A.      Aluminium
B.      Silicon
C.       Graphite
D.      All are conductors
               
 Answer: D



RRB NTPC EXAm - 2016 :: Quiz In Science For Railway And SSC Online Exams RRB NTPC EXAm - 2016 :: Quiz In Science For Railway And SSC Online Exams Reviewed by SSC-IBPS on 17:39:00 Rating: 5
Powered by Blogger.