RRB NTPC EXAM- 2016 Practice Bits For Railway And SSC Competitive Exams.

RRB NTPC EXAM- 2016 Practice Bits For Railway  And SSC Competitive Exams.
RRB NTPC EXAM- 2016 Practice Bits For Railway  And SSC Competitive Exams.

  1. What is Study of growth and development of embryo?
Answer: Embryology
2. What is the minimum permissible age for employment in any factory or mine?
Answer: 14 years
3. Angular separation between two colours of the spectrum depends upon which thing?
Answer: Angle of deviation
4. Which mountain range stretches from Gujarat in west to Delhi in the north?
Answer: Aravallis
5. In which nomad man started settling?
Answer: Neolithic Age

6. Where is the headquarter of International atomic Energy Agency is located?
Answer: Vienna
7. The book ‘Diplomatic Encounter’has been written by which author?
Answer:  Arundhati Roy
8. What is the Study of pulse and arterial blood pressure called?
Answer:  Sphygmology
9. The Himalayas are formed of parallel fold ranges of which the oldest range?
Answer:  The Great Himalayan Range
10.Who is competent to prescribe conditions as for acquiring Indian citizenship?
Answer: Parliament
11. Which is the element that has the highest first ionization potential?
Answer: Nitrogen
12. During which Plan did prices show a decline?
Answer:  First 
13. Which state has the largest number of salt lakes in India?
Answer:  Rajasthan
14. Who is the author of the book The Rights of Man’?
Answer: Thomas Paine
15. When the Vice-President acts as President he gets the emoluments of which post?
Answer: President
16. Which port especially developed for exporting iron ore to Japan?
Answer: Paradeep
17. Which site, where Ashokan pillars exist, has the bull capital?
Answer: Rampurva
  18.Total internal reflection of light is possible when light enters from which thing?
Answer: Water to air
  19.The book ‘Worshipping False Gods’s is written by which person?
     Answer:  Arun Shourie
  20.When was the Rolling plan designed?
    Answer: 1978-83
  21.Which is a global biodiversity hotspot in India?
   Answer: Western Ghats
  22.During which reign was Kalidasa lived?
   Answer: Chandragupta II
  23.In the human body, cowper’s glands form a part of which system?
   Answer: Reproductive system
  24.The resolution for removing the Vice-President of India can be moved in which sabha?
    Answer: Rajya Sabha alone
  25.Which transition metal is in liquid state?
   Answer: Mercury
  26.Which type of forest exhibits highest bio-diversity ?
   Answer: Tropical rain forest
  27. Which Rashtrakuta ruler established a victory pillar in Rameshwaram ?
   Answer: Krishna III
  28.Where are Tapovan and Vishnugarh Hydroelectric Projects located?
   Answer: Uttarakhand
  29.Who was the last ruler of the Tughlaq dynasty of the Delhi Sultanate ?
   Answer: Nasir-ud-din-Mahmud
   30. With which river is the Omkareshwar Project associated?
    Answer : Narmada


RRB NTPC EXAM- 2016 Practice Bits For Railway And SSC Competitive Exams. RRB NTPC EXAM- 2016 Practice Bits For Railway  And SSC Competitive Exams. Reviewed by SSC-IBPS on 12:51:00 Rating: 5
Powered by Blogger.