RRB NTPC EXAM - 2016 :: CBT Model Practice Questions For Railway And SSC Exams

RRB NTPC EXAM - 2016 :: CBT Model Practice Questions For Railway And SSC Exams
RRB NTPC EXAM - 2016 :: CBT Model Practice Questions For Railway And SSC Exams


1. With which does the power to extend or restrict the jurisdiction of the High Court rest?
    Answer: With the Parliament

2. ‘Gobar gas’ contains mainly which gas?
Answer: Methane

3. Which is the biggest Public Sector undertaking in the country?
Answer: Railways

4. Which rocks is transformed into marble?
Answer: Limestone

5. Which ‘Englishmen was fellow of Gandhiji in SouthAfrica?
Answer: Polak


6. By which number the quality of gasoline’ sample is determined?
Answer: By its octane number

7. Due to bite of mad dog the disease hydrophobia is caused by which virus?
Answer: Rabies virus

8. Who appoints the Chief Election Commissioner of India?
Answer: President

9. What is the principal reason for the formation of metamorphic rocks?
Answer: Extreme heat and pressure

10. Who said “I therefore want freedom immediately, this very night, before dawn if it can be had”?
Answer: Mahatma Gandhi

11.A temperature at which both the Fahrenheit and the centigrade scales have the same value?
Answer: -40°

12. With which is the ‘Tennis court oath’ associated?
Answer: French Revolution

13. Which is the tax that takes away a higher proportion of one’s income as the income rises?
Answer: Progressive tax

14. Where is the Sargasso sea located?
Answer: North Atlantic Ocean

15. Who com merited that Cripps Mission was a postdated cheque on a crashing bank?
Answer: Mahatma Gandhi

16. Medicine for epilepsy is obtain from which lichen?
Answer: pramelia

17. Up to howmuch age can the Members of the Union Public Service Commission function?
Answer: 65 years

18. Which type of glass is used for making glass reinforced plastic?
Answer: Quartz glass

19. Which is the greatest known ocean depth (which lies in the Pacific Ocean)?
Answer: 11,033 m

20. At which one place did Mahatma Gandhi first start his Satyagraha in India?
Answer:    Champaran



RRB NTPC EXAM - 2016 :: CBT Model Practice Questions For Railway And SSC Exams RRB NTPC EXAM - 2016 :: CBT Model Practice Questions For Railway And SSC Exams Reviewed by SSC-IBPS on 20:27:00 Rating: 5
Powered by Blogger.