RRB NTPC - 2016 Reasoning Model Practice Questions

1).Krishna started from a point A towards South and traveled 5 km. then he turned right and traveled 2 km. then he turned right and traveled 5 km. then he turned left and traveled 5 km. how far is he from the point A?

A.      5 km
B.     7 km
C.       15 km
D.      17 km
Answer: B

2).How many such pairs of letters are there in the word SEARCHES each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?

A.      None
B.      One
C.       Two
D.     Three
Answer: D


3).How many meaningful English words can be made with the letters DLEI using each letter only once in each word?
A.      One
B.      Two
C.       Three
D.     More than three
Answer: D  words formed are: DELI, IDLE, DIEl, DEIL, LIED.

4).In a certain code TEMPORAL is written as OLDSMBSP. How is CONSIDER written in that code?

A.     RMNBSFEJ
B.      BNMRSFEJ
C.       RMNBJEFS
D.      TOPDQDCH
Answer:  A

5).Complete the following series aac_b_aa_cbb_ac_bb

A.     cbcac
B.      bcbac
C.       cbcba
D.      acbca
Answer: A

6).Correct the following equation by interchanging two-signs…
    16+4/2-21X7= 21

A.      +, -
B.      +,X
C.       -,/
D.     X, /
Answer: D

Direction (7-11) :  study the following arrangement carefully and answer the question given below :
                                6518249452617329423679258314512835

7).If all the even digits are deleted from the above arrangement, which of the following will be eleventh from the right end of the arrangement?

  A. 9                     B. 3                        C. 1                         D. 5     

Answer :  A      

8). how many such 4s are there in the above arrangement each of which is immediately preceded as well as immediately followed by an odd digit ?
  
A. none               B. One                                 C. Two                  D. Three             

Answer : B

9). how many such is are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded or immediately followed by a perfect square ?

  A.  None             B. One                                 C. Two                  D. Three             

Answer : B

10). how many 3s are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a digit which has a numberical value of less than three?

    A.  None         B. One                   C. Two                  D. Three             

Answer : A

11). which of the following is fifth to the right of the sixteenth digit from the right end of the above arrangement?

  A. 1                      B. 7                        C. 3                         D. 5      

Answer : D      

12). In a certain code language ‘DRINK’ is coded as ‘JMHQC’ and ‘BLOTS’ is coded as ‘RSNKA’. In the same language,’HONEY’ will be coded as’…………………’

                A. XDMOG
                B. GNMDX
                C. XDMNG
                D. DXMNG
Answer : C

13).Which of the following will come in the place of the question mark ? in the following series based on the English alphabetical order ?

                ZYW  VUS  RQO    ?    JIG
                A.KMN
                B. MNK
                C. NLK
                D. NMK
                Answer : D      

14). ‘Talk’ is related to ‘Speak’ in a certain way. Similarly, ‘Honest’ is related to ‘Truthful’ following the same logic, ‘Listen’ is related to ‘…………….’

                A.Music
                B.Ears
                C.Hear
                D.Ignore
Answer : C

15).how many such pairs of letters are there in the word WONDERS, each of which has as many letters between them in the word both forward and backward directions as they been in the English alphabetical series?
                A. one
                B. two
                C. three
                D. more than three
Answer : D



RRB NTPC - 2016 Reasoning Model Practice Questions RRB NTPC - 2016 Reasoning Model Practice Questions  Reviewed by Mani Babu on 20:41:00 Rating: 5
Powered by Blogger.