RRB NTPC -2016 :: Previous Papers Bits Set- 3

RRB NTPC -2016 :: Previous Papers Bits Set- 3
RRB NTPC -2016 :: Previous Papers Bits Set- 3
1.Which of the following countries is a land locked country in south America?
A.Ecuador
B.Peru
C.Uruguay
D.Bolivia

Answer : D

2.Canary Islands belongs to
A.Norway
B.Spain
C.New Zealand
D.Portugal

Answer : B

3.Titan is the largest natural satellite of planet
A.Mercury
B.Venus
C.Saturn
D.Neptune

Answer : C

4. Which of the following planets rotates clock wise?
A. Pluto
B. Jupiter
C. Venus
D. Mercury

Answer : C

5. A difference of 1 degree in longitude at the Equator is equivalent to nearly
A. 101 km
B. 111 km
C. 121 km
D. 125 km

Answer : B


6. The earliest known Indian script is
A. Mori
B. Devanagari
C. Brahmi
D. Kharosti

Answer : C

7. How many times the preamble was amended
A. once
B. twice
C. thrice
D. four times

Answer : A

8. The term socialist was added in the Preamble by the...amendment
A. 40th
B. 42nd
C. 44th
D. 49th

Answer : B

9. The state with the lowest population in India is
A. Goa
B. Tripura
C. Mizoram
D. Sikkim

Answer : D

10. Which person or organisation received the Nobel Prize three  times so far?
A. Medame Curie
B. Linus Pauling
C. Alexender Flemming
D. International Committee of the Redcross

Answer : D

11. The Finance Commission is appointed for every... year
A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

Answer : C

12. Under which five year plan did agriculture show a negative growth?
A. 1st plan
B. 2nd plan
C. 3rd plan
D. 4th plan

Answer : C

13. Who is the founder of the Capital city of Agra?
A. Akbar
B. Babar
C. Sikinder Lodi
D. Mubarak Shah Sayyad

Answer : C

14. The first tide generated electricity project was established at
A. Vizhinjam, Kerala
B. Mangalore, Karnataka
C. Paradeep, Orissa
D. Vishakapattanam

Answer : A

15. National Institute of Oceanography is located in :
A. Calcutta
B. Chennai
C. Mangalore
D. Panaji

Answer : D

16. Who headed the committee appointed on Kargil War ?
A. Gen. V. P. Malik
B. Gen. S. K. Sinha
C. K. Subramanyam
D. K. C. Panth

Answer : C

17. The C. K. Nayudu Trophy is related to the sport of
A. cricket
B. Hockey
C. Football
D. Chess
Answer : A

18. New York is situated on the river

A. Hudson
B. Thames
C. Danube
D. Tigris

Answer : A

19. "The Woman of the Millennium" selected by the British Broadcasting Corporation (BBC) is
A. Margaret Thacher
B. Hillary Clinton
C. Chandrika Kumaratunga
D. Indira Gandhi

Answer : D

20. The General Assembly of United Nations meets
A. Once a year
B. twice a year
C. thrice a year
D. Once in five years

Answer : A

21. All India Radio commenced operations in
A. 1926
B. 1936
C. 1945
D. 1947

Answer : B

22. The "Killer Instinct" is written by
A. Sulakshan Mohan
B. M.K.Santanam
C. O.P.Sabharwal
D. Subash Jain

Answer : C

23. The Secretary-General of UN is appointed by the
A. Security Council
B. Trusteeship Council
C. General Assembly
D. World Bank

Answer : C

24. Postal Voting is other wise called:
A. external voting
B. secret voting
C. plural voting
D. proxy voting

Answer : D

25. The Common Wealth of Independent states (CIS) consists of....republica?
A. 10
B. 11
C. 12
D. 13

Answer : C

26. Which of the following harbours is considered as the world's finest natural harbour?
A. Sydney harbour
B. Toronto harbour
C. New Jersy harbour
D. Singapore harbour

Answer : A

27. Who invented Radar?
A. Henrey Backquerel
B. Max Planck
C. Robert Watson Watt
D. Humphrey Davy

Answer : C

28. Sandal Wood trees are mostly found in...
A. Trophical Evergreen Forests
B. Tropical most Decidous
C. Alpine forests
D. Trophical Thorn Forests

Answer : D

29. The first country to legalise medically assisted suicide is
A. Switzerland
B. New Zealand
C. USA
D. Netherlands

Answer : D

30. India's newsprint industry is mainly located in
A. Indore
B. Dehradun
C. Nepanagar
D. Nagpur

Answer : C

31. The tomb of Babur is at
A. Kabul
B. Lahore
C. Multan
D. Larkhana

Answer : A

32. The joint session of the two houses is presided by
A. the speaker
B. the president
C. chairman of Rajyasabha
D. none of these

Answer : A

33. The Gandhara school of Art was influenced most by the
A. Greeks
B. Shakas
C. persians
D. Kushans

Answer : A

34. The Simon Commission was appointed in
A. 1927
B. 1928
C. 1929
D. 1930

Answer : C

35. Sikkim became a full fledged state of the Indian Union, in the year ?
A. 1972
B. 1973
C. 1974
D. 1975

Answer : D

36. Who is the founder of Mahabalipuram ?
A. Rajaraja Chola
B. Mahendra Varman
C. Narsimha Varman
D. Narsimha Chola

Answer : C

37. The 189th member of United Nations is
A. Palau
B. Tuvalu
C. Soloman Islands
D. Nauru

Answer : B

38. When was Burma separated from India
A. 1947
B. 1942
C. 1937
C. 1932

Answer : C


39. Which of the following country has more than 55,000 lakes?
A. Poland
B. Denmark
C. Finland
D. Norway

Answer : C

40. When did the Soviet Union disintegrate into 15 independent Republic?
A. 1990
B. 1991
C. 1992
D. 1993

Answer: B



RRB NTPC -2016 :: Previous Papers Bits Set- 3 RRB NTPC -2016 :: Previous Papers Bits Set- 3 Reviewed by SSC-IBPS on 19:42:00 Rating: 5
Powered by Blogger.