RRB NTPC - 2016 :: Previous Papers Bits Set - 1


1. The Buland Darwaja is related to
 (A) Shershah
(B) Babur
(C) Akbar
(D) Jehangir

Answer. (C)

2. The Railways gets the maximum income from
 (A) Goods freight
(B) Passenger’s fares
(C) Advertisement
(D) None of these

Answer. (A)

3. What is sound?
 (A) Energy
 (B) Heat
 (C) Magnet
 (D) Ray

Answer. (A)

4. The chief source of heat energy is
 (A) Sun light
(B) Biogas
(C) Electricity
(D) Natural gas

Answer. (A)

5. The Aravalli hills are located in
(A) Madhya Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Assam
(D) Jharkhand

Answer. (B)

6. A plant can be disease resistant due to
 (A) Pesticides
(B) Virus
(C) Fungi
(D) Bacteria

Answer. (A)


7. Which of the following straits separates Europe from Africa?
 (A) Berring
(B) Dobar
(C) Gibralter
(D) Mulucca

Answer. (C)

8. The description of caste system is found in
 (A) Rig Veda
(B) Sam Veda
(C) Yajurva Veda
(D) Atharva Veda

Answer. (A)

9. Who is called the Akbar of Kashmir?
 (A) Janulabeddin
(B) Sikandar
(C) Queen Didda
(D) Emperor Sangram Singh

Answer. (A)

10. The Border Road Organization comes under
(A) Defense
(B) Urban Development
(C) Corporate sector
(D) Private sector

Answer. (A)

11. Which of the following corporations was started first by the Government of India?
 (A) Damodar Valley Corporation
(B) National Thermal Power Corporation
(C) National Hydel Power Corporation
(D) All the above

Answer. (A)

12. Which of the following is not a part of three gems of the Buddhism?
 (A) Buddha
(B) Sangha
(C) Dhamma
(D) Ahimsa

Answer. (D)

13. Who was the first Indian to reach Antarctica?
 (A) Rakesh Sharma
(B) G.S. Sirohi
(C) B.K. Dutta
(D) K. Karuna Nautial
Answer. (B)

14. A saturated solution at S.T.P. is
(A) Colorless
(B) Green
(C) Red
(D) Red and green

Answer. (A)

15. The pure element in the following is
 (A) Glass
(B) Diamond
(C) Lime
(D) Salt
Answer. (B)

16. What is gypsum?
 (A) Lime
(B) Bleaching powder
(C) Blue vitriol
(D) Ammonium chloride powder

Answer. (C)

17. Bones of horses of Harappan civilization were found at
 (A) Lothal
(B) Harappa
(C) Surkotada
(D) Mohanjodero

Answer. (C)

18. What is Ag-mark?
 (A) Technique to increase agricultural productivity
(B) Green Revolution
(C) Test of purity in the production of vegetable oil etc.
(D) None of these

Answer. (C)
19. In 1947, 532 princely states were annexed to India except three. Which of the following was not among the three princely states?
 (A) Junagarha
(B) Bhavnagar
(C) Hyderabad
(D) Kashmir

Answer. (D)

20. Which of the following gases is used to prepare Ammonia gas?
 (A) Nitrogen and oxygen
(B) Nitrogen and oxide
(C) Nitrogen and hydrogen
(D) Nitrogen and carbon

Answer. (C)
21. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:
  List-I                                                    List-II
(a) Cotton                              1. Madhya Pradesh
(b) Gram                                2.Gujarat
(c) Black Pepper                  3. West Bengal
(d) Pine apple                       4. Kerala
Codes:
(a)   (b)   (c)  (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 2 1 3 4
(C) 1 2 4 3
(D) 1 2 3 4

Answer. (A)

22. The National Highway system is the responsibility of
 (A) State governments
(B) Central governments
(C) Central and State governments
(D) Local body governments

Answer. (C)

23. Supersonic jets cause pollution by thinning of
 (A) Sulphur dioxide layer
(B) Carbon dioxide layer
(C) Ozone layer
(D) None of these

Answer. (C)

24. Which one of the following is commonly called Edible sponge mushroom’?
(A) Sargassum
(B) Morchella
(C) Agaricus
(D) None of these

Answer. (C)

25. Which of the following is not an essential function of the skin in the human body?
(A) protects the internal or of the body
(B) acts as a sensory organ
(C) regulates the temperature of the body
(D) gives shape to the body

Answer. (D)

26. Mention the ray which appears to originate outside the earth.
 (A) cosmic ray
(B) the ultra-violet ray
(C) the alpha ray
(D) the beta ray

Answer. (A)

27. A person cannot see objects clearly which are nearer than 75 cms from his eyes. What disease is he suffering from?
 (A) Astigmatism
(B) Colour-blindness
(C) Myopia
(D) Hypermetropia

Answer. (D)

28. Oil rises up to wick in a lamp because
 (A) oil is volatile
(B) oil is very light
(C) of the surface tension phenomenon
(D) of the diffusion of oil through the wick

Answer. (C)

29. Following Railway Training Institutes have been indicated with the cities where they are located. Find out which is wrongly matched.
 (A) Railway Staff College — Vadodara
(B) Indian Railway Institute of Civil Engineering — Pune
(C) Indian Railway Institute of Mechanical and Electrical Engineering —Jamalpur
(D) Indian Railway Institute Signal and Tele Communication Engineering — Mumbai

Answer. (D)
30. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given four options:
List -I                                                                 List-II
(Zonal Railway)                                  (Head Quarter)
(a) North Central Railway             1. Bilaspur
(b) South-East Central Railway   2. Allahabad
(c) West Central Railway              3. Jabalpur
(d) East Coast Railway                   4. Bhubaneshwar
Code.
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4
(B) 1 2 3 4
(C) 2 3 4 1
(D) 4 1 3 2

Answer. (A)

31. Who is the principal head of the Department of a Station Master in Zonal Railway Head Quarter Office?
 (A) Chief Commercial Manager
(B) Chief Safety Officer
(C) Chief Personnel Officer
(D) Chief Operations Manager

Answer. (D)

32. All doubts and disputes in connection with election of the Vice- President of India are decided by the
 (A) High Court of a State
(B) Chief Election Commissioner
(C) Supreme Court of India
(D) President of India

Answer. (C)

33. The basic structure theory of the Constitution of India implies that
 (A) Certain features of the Constitution are so essential to it that they cannot be abrogated
(B) Fundamental Rights cannot be abridged or taken away
(C) The Constitution cannot be amended except in accordance with the procedure prescribed in Article 368
(D) The Preamble of the Constitution cannot be amended

Answer. (A)

34. The ultimate responsibility of taking due action on the comments of the Comptroller and Auditor General vests with
 (A) President of India
(B) Supreme Court of India
(C) Parliament of India
(D) National Development Council
Answer. (A)

35. Mohit said to Neelam, “Your only brother’s son is my wife’s brother.” How is Neelam related to the wife of Mohit?
 (A) aunt
(B) mother-in-law
(C) sister
(D) cannot be determined

Answer. (A)

36. On selling an article for Rs. 270 there is a gain of 12.5%. What  is its cost price?
 (A) Rs. 240
(B) Rs. 220
(C) Rs. 210
(D) Rs. 250
Answer. (A)

37. The angles of a triangle are in the ratio 1: 2: 3. The greatest angle will be
 (A) 60°
(B) 30°
(C) 90°
(D) 75°
Answer. (C)

38. The compound interest on Rs. 2500 at the rate of 6% p.a. after 2 years will be
 (A) Rs. 309
(B) Rs. 318
(C) Rs. 320
(D) None of these
Answer. (A)

39. (999)2 – (998)2=?
 (A) 1995
(B) 1998
(C) 1997
(D) 1992

Answer. (C)

40. A man covers a distance of 6 km at the rate 4 kmph and other 4 km at 3 kmph. His average speed is
 (A) 9&13/7 kmph
(B) 3&9/17 kmph
(C) 5&9/17 kmph
(D) 3 & 5/9 kmph
Answer. (B)

41. The cost price of an article is Rs. 7840. To gain 7%, the article should be sold at
 (A) Rs. 8388.80
(B) Rs. 8000
(C) Rs. 8383.80
(D) Rs. 8833.80

Answer. (A)

42. Two pipes can fill a tank in 10 minutes and 30 minutes respectively and a third pipe can empty the full tank in 20 minutes. If all the three pipes are opened simultaneously, the tank will be
 (A) 10 minutes
(B) 8 minutes
(C) 7 minutes
(D) None of these
Answer. (D)

43. (4*4*4+3*3*3)/13 =
 (A) 7
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Answer. (A)

44. (6.25) 4÷ (6.25)3 =?
 (A) 6.25
(B) 6.025
(C) 6.0025
(D) 6.002

Answer. (A)

45. The ratio between the ages of Ram and Mohan is 4:5 and that between Mohan and Anil is 5:6. If sum of the ages of three be 90 years, how old is Mohan?
 (A) 24 years
(B) 20 years
(C) 30 years
(D) 25 years

Answer. (C)

46. The per cent of 2 /45 is?
 (A) 3&4/9 %
(B) 4&4/9 %
(C) 4 %
(D) 9 %

Answer. (B)

47. If a x=b;b y=c and cz =a , then xyz =?
 (A) 1
(B) -1
(C) 2
(D) 2

Answer. (A)

48. The capital of the king of Punjab Ranjit Singh was
 (A) Lahore
(B) Ludhiana
(C) Mathura
(D) Sri Nagar

Answer. (A)

49. Photosynthesis does not take place in
 (A) plants
(B) fungi
(C) bacteria
(D) virus

Answer. (D)

50. In ionic solid, the velocity of electricity is
 (A) fast
(B) weak
(C) less than solid
(D) less than gas

Answer. (A)



RRB NTPC - 2016 :: Previous Papers Bits Set - 1 RRB NTPC - 2016 ::  Previous Papers Bits Set - 1 Reviewed by SSC-IBPS on 20:14:00 Rating: 5
Powered by Blogger.