RRB NTPC - 2016 Model Practice Question For ASM, Goods Guard And SSC.

1). Which is the world’s largest desert ?
A.      Sahara
B.      Gobi
C.      Thar
D.      Takala makan

Answer : A

2).Generally, the soil of the northern plains of India has been formed by ……………..
A.      Degradation
B.      Aggradation
C.      Weathering in situ
D.      Erosion

Answer : D


3).Among the following Indian cities, which one is located most southward?
A.      Hyderabad
B.      Vishakhapatnam
C.      Panaji
D.      Belgaum

Answer : C

4).Which of the following does not share its boundary with arunachal pradesh?
A.      Assam
B.      Nagaland
C.      Meghalaya
D.      Bhutan

Answer : C

5).Which one among the following states has the largest amount of coal reserves in India?
A.      Andhra pradesh
B.      Chhattisgarh
C.      Jharkhand
D.      Odisha
Answer : C

6).In India, the excutive is responsible directly to the ……………….
A.      President
B.      Judiciary
C.      People
D.      Legislature

Answer : D

7).What age can a judge of a High court hold the office ?
A.      58 years
B.      60 years
C.      65 years
D.      62 years

Answer : D

8).In India partyless democracy was first advocated by ………….
A.      Yayaprakash Narayan
B.      M. N. Roy
C.      Vinoba bhave
D.      Mahama Gandhi

Answer : B

9).Which Of The Following Articles of the Indian Constitution deal with the Directive Principles of State Policy ?
A.      26 to 41
B.      31 to 56
C.      36 to 51
D.      41 to 66

Answer : C

10).The Constitution of India came into force with effect from ……………..
A.      August 9 , 1942
B.      August 15, 1947
C.      November 26, 1949
D.      January 26, 1950

Answer : D

11).Fundamental Duties were added to the Indian Constitution in part ……………
A.      Four
B.      Five
C.      Two
D.      Three

Answer : A

12).The Indecent Representation of Women Act was passed in the year ……………..
A.      1987
B.      1986
C.      1980
D.      1983

Answer : B

13).Quit India Movement was launched in ……………..
A.      1941
B.      1947
C.      1942
D.      1905

Answer : C

14).Sundarlal Bahuguna is associated with the ……………….
A.      Chipko Movement
B.      Bhoodan Movement
C.      AIDS awareness
D.      Literacy Mission

Answer : A

15).Which of the following is a landlocked sea ?
A.      Timor Sea
B.      Arafura Sea
C.      Greenland Sea
D.      Aral Sea

Answer : D (between Kazakhstan and Uzbekistan 67,770 sq. km.)









RRB NTPC - 2016 Model Practice Question For ASM, Goods Guard And SSC. RRB NTPC - 2016 Model Practice Question For ASM, Goods Guard And SSC. Reviewed by SSC-IBPS on 13:02:00 Rating: 5
Powered by Blogger.