RRB NTPC - 2016 GK Reasoning Arithmetic Practice Questions


1. In which state is Silent Valley located?
(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Assam
(D) Arunachal Pradesh

Answer : B

2. Who decides whether a bill is a Money Bill or not?
(A) Speaker of Lok Sabha
(B) Prime Minister
(C) President
(D) Parliamentary Committee

Answer : A

3. Solid carbon dioxide is called
(A) soft ice
(B) dry ice
(C) white ice
(D) None of these

Answer : B


4. When 1 kg of a liquid is converted from liquid to vapour, the absorbed heat is called
(A) latent heat of vaporization.
(B) latent heat of fusion of ice
(C) latent heat of sublimation
(D) None of these

Answer : A

5. A difference of 1 degree in longitude at the Equator is equivalent to nearly
 (A). 101 km
(B). 111 km
(C). 121 km
(D). 125 km

Answer : B

6. Railway Staff College is situated at
(A) Bangalore
(B) Secundrabad
(C) Chennai
(D) Vadodara

Answer : D

7. Where is the Research, Design and Standard Organisation situated?
(A) Lucknow
(B) Bangalore
(C) Pune
(D) New Delhi

Answer : A

8. The simple interest on a certain sum at the rate of4% per an num in 4 years Is Rs. 80 more than the simple interest on the same sum at 5% per annum af ter 3 years. The sum is
(A) Rs. 7000
(B) Rs. 7,500
(C) Rs. 8000
(D) R 8,500

Answer : C

9. A sum in 20 years double at a certain rate of simple interest. In how many years will it be four times of itself?
(A) 40 years
(B) 50 years
(C) 60 years
(D) 80 years

Answer : C

10. The sum of two numbers is 100 and their difference is 50. The ratio of these numbers is
(A) 2:1
(B) 3:1
(C) 4:1
(D) 5:1

Answer : B

11. The population of a town increases at 10% per annum. If the present population is 160000, what will be the population after 4 years?
(A) 1,94,481
(B) 1,78,641
(C) 1,92,000
(D) 1,65,000

Answer : A

12. A particle is thrown upwards at the velocity of 39.2 m/sec. Time to reach the highest point is
(A) 3 seconds
(B) 4 seconds
(C) 3.75 seconds
(D) 4.75 seconds

Answer : B

13. F × H : 21 × 19 : : M × O : ?
(A) 13 × 15      
(B) 14 × 12
(C) 20 × 19       
(D) 21 × 23

Answer : B

14. NPRT : MNOP : : ? : EFGH
(A) FHJL        
(B) FHIK
(C) FHKM      
(D) FGKL

Answer : A

15. If TEA is coded as 100, then how will you code FAT?
(A) 120              
(B) 150  
(C) 140          
(D) 130


Answer : A 

RRB NTPC - 2016 GK Reasoning Arithmetic Practice Questions RRB NTPC - 2016 GK Reasoning Arithmetic Practice Questions   Reviewed by SSC-IBPS on 19:06:00 Rating: 5
Powered by Blogger.