RRB ASM TT And Goods Guard Exam Gk :: Quiz syllabus oriented


1. Who has said that “the grapevine is valuable as a barometer of public opinion in the organization”?
a) Herbert Simon

b) Urwick
c) Mooney
d) None of these
 Answer:  a

2. The terms ‘programmed decisions’ and ‘non-programmed decisions’ are derived from-
a) Computer language

b) Planning vocabulary
c) Administrative vocabulary
d) None of these
 Answer: a

3. Who has explained the Hierarchy as the Scalar Process from the following?
a) Elton Mayo
b) Mooney and Reiley
c) Pfiffner and Sherwood
d) Earl Latham
 Answer: b


4.  From the following in which country civil service is organized on the basis of ‘Crops’?
a) Great Britain
b) France
c) USA
d) India
 Answer: c

5. The Planning Commission was constituted by a resolution of the-
a) Cabinet
b) Parliament
c) National Development Council
d) None of the above

Answer: a

6. A member of the UPSC may be removed on the ground of his misbehavior by-
a) Both the Housed of Parliament by way of impeachment
b) The President of India on the basis of enquiry by the Supreme Court
c) The Chairman of the UPSC
d) The Prime Minister on the basis of the recommendation of the cabinet
 Answer: b

7. Completely honest and reliable is-
a) Unimpeachable

b) Impeachable
c) Misdemeanour
d) Ignominy
 Answer: a

8. The National Development Council was establish h in-
a) 1950
b) 1952
c) 1954
d) 1955

Answer: b

9. The concept of he Bureaucracy was fully developed by-
a) F. M Marx
b) Karl Marx
c) Max Weber
d) F.W Riggs
 Answer: c

10. The Union Public Service Commission present its annual report to-

a) The President
b) The Speaker
c) The President and Governors
d) The Prime Minister
 Answer: a

11. By which Constitutional Amendment Act the municipal institution in India are accorded constitutional status?
a) 42nd
b) 44th
c) 73rd
d) 74th
 Answer: d

12. Which one of the following Articles is related with creation of the All India Service?
a) 309
b) 312
c) 311
d) 327
 Answer: b

13. The M.P state Institute Institute of Rulral Development (SIRD) is situated at-
a) Bhopal
b) Indore
c) Jabalpur
d) Gwalior
 Answer: c

14. The Joint Consultative Mechinery in India is based on-
a) The Whitley Council
b) The Office of Administration
c) The Ombhudsman
d) None of these
 Answer: a

15. The Central Vigilance Commissioner is appointed by the-
a) President
b) Prime Minister
c) Home Minister
d) Union Public Service Commission
 Answer: a

16. AGMARK Act came into force in India in—
a) 1937
b) 1952
c) 1957
d) 1965
Answer :  a
17. Clonal selection can be used in—
a) Groundnut
b) Mustard
c) Wheat
d) Potato
Answer:  d
18. Bhatkhande Sangeet Sansthan, Lucknow became a Deemed University in—
a) 1998
b) 2001
c) 2003
d) 2004
Answer: b
19. Dry Ice is—
a) Liquid Nitrogen
b) Water Ice
c) Solid Carbon dioxide
d) Frozen Ethanol
Answer : c
20. Which one of the following pairs is not correctly matched?
a) Amir Khusrau —Etah
b) Mirza Ghalib —Agra
c) Josh —Malihabad
d) Ram Prasad Bismil —Allahabad
Answer : d




RRB ASM TT And Goods Guard Exam Gk :: Quiz syllabus oriented RRB ASM TT And Goods Guard Exam Gk :: Quiz syllabus oriented  Reviewed by SSC-IBPS on 11:53:00 Rating: 5
Powered by Blogger.