RRB - 2016 Important Questions For CBT based Test.

RRB - 2016 Important Questions For CBT based Test.
RRB - 2016 Important Questions For CBT based Test.

1).In case of the probability of the message to reach successfully is 1 in 16, then the information will be at least length………
                     A.      4 bits
                     B.      3 bits
                     C.      7 bits
                     D.      13 bits

         Answer : B

2).Which of the following filter is generally used in SSB generation ?
                    
                     A.      LC filter
                     B.      Crystal filter
                     C.      Active filter
                     D.      Mechanical filter
         
Answer : C


3).Modulation is used to …………
             
                    A.      Allow the use of practicable antennas
                    B.      Reduce the bandwidth used
                    C.      Both A and B
                    D.      None of the above

        Answer : B

4).Which of the following section plays significantrole for sensitivity and selectivity?

                    A.      IF
                    B.      Mixer
                    C.      Detector
                    D.      None of these
        
        Answer : A

5).Audio frequency range lies between ………..

                   A.      30 MHz and 250 MHz
                   B.      20 Hz and 20 K MHz
                   C.      50 MHz and 500 MHz
                   D.      35 Hz and 45 K Hz
      
Answer : B

6).The rate of movement of charge through any conductor is known as …………..
                   
                   A.      Voltage
                   B.      Resistance
                   C.      Current
                   D.      E. m. f

       Answer : C

7).The force tending to move the electricity is called ……………..

                 A.      Current
                 B.      Resistance
                 C.      E. m. f
                 D.      Potential difference
      
     Answer : C

8).The ratio of voltage and current in a closed circuit remains ………..

                 A.      Varies
                 B.      Constant
                 C.      Increases
                 D.      Decreases

     Answer : B

9).The meter which measure voltage is known as ………………..

                 A.      Avometer
                 B.      Ampere- meter
                 C.      Voltmeter
                 D.      Multimeter

     Answer : C

10).The meter which measure current is known as …….

               A.      Voltmeter
               B.      Avometer
              C.      Ohm- meter
              D.      Ammeter

  Answer : D



RRB - 2016 Important Questions For CBT based Test. RRB - 2016 Important Questions For CBT based Test. Reviewed by SSC-IBPS on 17:55:00 Rating: 5
Powered by Blogger.