Railway Recruitment Online Important Bits(ASM, TT, Goods Guard)


Railway Recruitment Online Important Bits(ASM, TT, Goods Guard)
Railway Recruitment Online Important Bits(ASM, TT, Goods Guard)
1.Do or Die slogan is associated with
A. Mahatma Gandhi
B. Bala Gangadhara Tilak
C. Jawaharlal Nehru
D. Nethaji
Answer:  A

2._________ vitamin is synthesized bio-technologically.
a) B12
b) B6
c) B2
d) B
Answer : A

3.Indian Napoleon was
A. Chandra Gupta I
B. Samudra Gupta
C. Skanda Gupta
D. Chandra Gupta
Answer: B

4.The British established their first factory in Surat with the permission of _________.
a) Jahangir
b) Sher Shah Suri
c) Hemu
d) Shah Jahan
Answer : A

5.Which of the following is not an endocrine gland?
a) Pituitary gland
b) Pancreas
c) Pineal gland
d) None of these
Answer  : D

6.The Indian National Congress was founded by
A. Mahatma Gandhi
B. Annie Besant
C. W.C.Bannerji
D. A.O.Hume
Answer: D

7.Which of the following acts as both exocrine and endocrine gland?
a) Pancreas
b) Spleen
c) Liver
d) Pituitary gland
Answer  : A

8.Antibiotics are chemical substances derived from microbes like_____.
a) Fungi, Algae
b) Fungi, Bacteria
c) Fungi, Virus
d) Bacteria, Algae
Answer : B

9.Who among the following said about Md. Ali Jinnah that he was an ‘Ambassador of
Hindu- Muslim Unity’?
a) Annie Besant
b) Sarojini Naidu
c) B. G. Tilak
d) None of these
Answer : B

10.The cost that changes in proportion to the goods or services that a business
produces is termed as________.
a) Opportunity cost
b) Average cost
c) Variable cost
d) Marginal cost
Answer : C

11.In 1498, vasco da gama landed at
A. Delhi
B. Nalanda
C. Calcutta
D. Calicut
Answer: D

12.The existence of Parallel Economy refers to the existence of ________.
a) Foreign investment
b) Call money
c) Hot money
d) Block money
Answer : D

13.The speaker of the Lok Sabha appoints who among the following?
a) Leader of Opposition
b) Prime minister
c) Two members of the Anglo-Indian community
d) Deputy Speaker of the Lok Sabha
Answer : A

14.The ‘Provision of States’ incorporated in the Constitution of India was borrowed from
the Constitution of________.
a) UK
b) US
c) Japan
d) Canada
Answer : B

15.Which among the following is the best conductor of electricity?
a) Silver
b) Copper
c) Gold
d) Lead
Answer : A

16.Though slavery was abolished throughout the British Empire through the Slavery
Abolition Act 1833, slavery was abolished in India Slavery Act of______.
a) 1835
b) 1838
c) 1839
d) 1843
Answer : D

17.Which of the following is a project(s) constructed on the Mahanadi river in India?
a) Dudhawa Reservior
b) Ravishankar Sagar dam ( Gangrel Dam )
c) Hirakud Dam
d) All the above
Answer  : D

18.At what temperature are the temperature on Celsius and Fahrenheit scales equal?
a) 273o Celsius
b) - 273o Celsius
c) – 40o Celsius
d) 40o Celsius
Answer : C

19.The pre-monsoon showers that are beneficial for coffee plantation in Karnataka are
called________.
a) Mango Showers
b) Cherry Blossoms
c) Kalbaishakhi
d) Brown Showers
Answer : B

20.The Element of an electric heater is made of____
a) Nichrome
b) Copper
c) Aluminum
d) None of these

Answer  : A

Railway Recruitment Online Important Bits(ASM, TT, Goods Guard) Railway Recruitment Online Important Bits(ASM, TT, Goods Guard) Reviewed by GK Adda on 11:51:00 Rating: 5
Powered by Blogger.