Railway Exam Quiz :: Online Bits For Railway And SSC Exams.

1. Alpha-keratin is a protein present in which thing?
Answer: Wool

2. Where was the first session of the Constituent Assembly held?
Answer: New Delhi

3. Which of the following is used as ‘a moderator in nuclear reactor?
Answer: Graphite

4. Which planet looks reddish in the night sky?
Answer: Mars

5. What was the source of the blue gem stone, lapis lazuli, for the people of Harappan culture?
Answer: Afghanistan


6. Sachin Tendulkar scored his 100th international century against which’country ?
Answer: Bangladesh

7. In baseball, the two opposing teams consist of howmany players?
Answer: 9 players each

8. The improper function of which results in condition ‘Myxedema’ in human beings?
Answer: Thyroid gland

9. In 1610, Galileo Galilei discovered four moons of which planet?
     Answer: Jupiter

10. In the Vedic society, which was the term used to denote a group of families?
Answer: Grama

11.Who was the Chairman’ of the Union Constitution Committee of the Constituent Assembly?
   Answer: Jawaharlal Nehru

12. Which element that does not occur in nature but can be produced artificially?
Answer: Plutonium

13. When had India a plan holiday?
Answer: After the drought of 1966

14. How are Latitude and Longitude?
Answer:  Perpendicular to each other

15. Which Philosophy holds that the world is created and maintained by Universal Law?
Answer: Jain Philosophy

16. Which book is authored by V.S. Naipaul ?
Answer: A House for Mr. Biswas

17. Which can be used for biological control of mosquitoes?
Answer: Gambusia

18. Which proclamation of National Emergency automatically suspends?
Answer: Right to freedom

19. The latitude of a place is the same as which place?
Answer: Celestial pole

20. What was the script used in the earliest Tamil inscriptions?
Answer: Brahmi

21. In which technology do Cryogenic engines find applications?
Answer: Rocket technology

22. Shovna Narayan is a reputed personality in which field?
Answer: Classical dance

  23. During which Plan did prices show a decline?
       Answer: First

  24. Which instrument used for finding out wind-direction?
Answer: wind vane

25. Which ports handled the north Indian trade during the Gupta period?
      Answer:  Broach

26. Which vitamin is considered to be a hormone?
     Answer: D

27. On the basis of financial crisis how many times has emergency been declared by the President of India?
     Answer: Not even once

28. Which is the element found on the surface of the moon?
    Answer: Titanium

29.   Why is ‘Beaufort Scale’ used ?
    Answer:  To measure wind velocity

30. Which Tomar ruler is credited to have established Delhi?
    Answer:  Anangpal




Railway Exam Quiz :: Online Bits For Railway And SSC Exams. Railway  Exam Quiz :: Online Bits For Railway And SSC Exams. Reviewed by SSC-IBPS on 13:59:00 Rating: 5
Powered by Blogger.