Railway Exam Online(ASM,TT,Goods Guard)-2016: Important Points On Census 2011

Railway Exam Online(ASM,TT,Goods Guard)-2016: Important Points On Census 2011
Railway Exam Online(ASM,TT,Goods Guard)-2016: Important Points On Census 2011
According to the provisional 2011 Census report,
 India's population is pegged at    1,21 Cr 
Male – 62.3 Cr and 
Female – 58.6 Cr
1. Uttar Pradesh (200 million) is the most populous State in the country.

2. India's population growth in 2011 is 17.64 per cent in comparison to 21.15 per cent in 2001.

3. Highest population density is in Delhi's north-east district (37,346 per sq km) while the lowest is in Dibang  Valley in Arunachal Pradesh (just one per sq km).

4. The child sex ratio in 2011 is 914 female against 1,000 male -- the lowest since Independence.


5. Population wise Top 5 States/UTs
     Uttar Pradesh        19,95,81,477
     Maharashtra          11,23,72,972
     Bihar                         10,38,04,637
     Bengal                       9,13,47,736
     Andhra Pradesh   8,46,65,533

6. Population wise Bottom 5 States/UTs 
  
    Lakshadweep                   64,429 
   Daman & Diu                     2,42,911
   Dadra & N. Haveli            3,42,853
   Andeman & N. Islands   3,79,944
    Sikkim                                 6,07,688
7. States/UTs ranked as per % Growth of Population 2011
 Top 2 States/UTs                                          Bottom 2 States/UTs 
Dadra & Nagar Haveli   55.50                            Nagaland       -0.47
Daman & Diu                    53.54                             Kerala             4.86
8. Sex ratio has increased by 7 points since Census 2001 to reach 940 at Census 2011.
9. Top 2 States/UTs                             Bottom 2 States/UTs 
   Kerala            1,084                                Daman & Diu                   618
  Puducherry    1,038                                Dadra & Nagar Haveli     775

10.  The Child Sex Ratio at India level 914 is lowest since Independence.

11.      Top 2 States/UTs                 Bottom 2 States/UTs 
            Mizoram        971                  Haryana         830
            Meghalaya    970                  Punjab           846

12. Literacy rate has gone up to 74.04  per cent in 2011.

                                      2001          2011
          Persons           64.83         74.04 
            Males              75.26          82.14
            Females          53.67         65.46


13. Ranking of States/UTs-Literacy Rate-2011 
          Top 2                                               Bottom 2
        Kerala                93.91                    Bihar                           63.82
        Lakshadweep   92.28                   Arunachal Pradesh    66.95

14.  Density increases from 325 to 382 in 2011.

  • Highest Populous District- Thane (Mumbai)
  • Least Populous District- Dibang (Arunachal Pradesh)
  • Rural Population in India- 68.84% of the total population
  • Highest Urban Population- Maharashtra
  • India population is equal to the combined population of US, Brazil, Indonesia, Pakistan, Bangladesh and Japan
  • Total Number of children in the age group 0-6 – 158.8 million
  • 100% Literacy District in India- Palakkad (kerala)
  • Raise in Literacy rate from 2001 to 2011- 9.21 %
  • Highest Density State- Bihar (1102 per Sq KM)
  • Lowest Density State- Arunachal Pradesh (17 per Sq KM)
  • No of Villages covered in 2011 census- 6, 40, 867
  • 100% Banking District in India- Palakkad (Kerala)
  • 100% Banking State in India- Kerala


 1.      Who is the 2011 Census Commissioner of India?
Ans: C.Chandramouli
2. What is the total population of India according to 2011 census?
Ans: 121 Cr
3.    Which is the most populous state in India?
Ans: Uttar Pradesh

4.    Which is the least populous state in India?
Ans:  Sikkim
5.    What is the rate of growth of population of India according to 2011 census?
Ans: 17.64

6.    Which state has highest fertility rate in India?
Ans: Meghalaya

7.    Literacy rate in India according to Census 2011?
Ans: 74.04 %
8. Male Literacy rate in India according to Census 2011?
Ans: 82.14 %

9.  Female Literacy rate in India according to Census 2011?
Ans: 65.46 %
10.  Which is the most literate state in India?
Ans: Kerala(93.91 %)

11.  Which is the least literate state in India?
Ans: Bihar (63.82%)

12.  Which is the most literate Union territory in India?
Ans: Lakswadeep (92.2%)

13.  Which is the least literate Union territory in India?
Ans: Dadra and Nagar Haveli
14.  Which state has high density of population?
Ans: Bihar (1102)
15.  Which state has low density of population?
Ans: Arunachal Padesh (17)

16.  Which state has highest sex ratio?
Ans: Kerala (1084/1000)
17.  Which state has lowest sex ratio?
Ans: Haryana
18.  What is the density of Population of India?
Ans: 382

19.  What is the sex ratio of India?
Ans: 940/1000

20.  Which Union territory has highest sex ratio?
Ans: Pondicherry

21.  Which Union territory has lowest sex ratio?
Ans: Lakshawdeep
22.  What is the number of districts in India according to census 2011?
Ans: 640
23.  Which state has highest rural population according to census 2011?
Ans: Uttar Pradesh

24.  Which state has lowest rural population according to census 2011?
Ans:  Sikkim

25.  Which state has highest urban population according to census 2011?
Ans: Maharashtra
26.  Which state has lowest urban population according to census 2011? 
Ans: Sikkim





Railway Exam Online(ASM,TT,Goods Guard)-2016: Important Points On Census 2011 Railway Exam Online(ASM,TT,Goods Guard)-2016: Important Points On Census 2011 Reviewed by GK Adda on 19:53:00 Rating: 5
Powered by Blogger.