Quiz For Railway :: Online Practice Bits For ASM, TT, Goods Guard And SSC Exams -2016


1.            ‘My Music, My Life’is the autobiography of which person?
                Answer : Pt. Ravi Shankar

2.            Which was the first talkie film of India?
                Answer : Alam Ara

3.            Through which Translocation of food materials in plants takes place?
Answer : Phloem

4.            When does Relative humidity decreases?
                Answer : With increased temperature

5.            Who was the Sultan of Delhi who is reputed to have built the biggest network of canals in India?
                Answer : Feroze Shan Tughlaq


6.            What type of Party system has been evolved in India?
                Answer : Multi-Party

7.            A man with a dark skin, in comparison with a man with a white skin, What will experience?
                Answer : Less heat and less cold

8.            Which bank is the Banker of the Banks?
                Answer : RBI

9.            Where are a large number of species are found within a small unit of area?
                Answer : Wet evergreen equatorial forests

10.          Krishnadeva Raya wrote a famous work, namely Amuktamalyada, in which language?
                Answer : Telugu

11.          Folk painting ‘Madhubani’ is famous in which state?
Answer :  Bihar

12.          Which is the tree requiring minimum water for its growth?
Answer :  Babul

13.          Which post does the Constitution of India does not mention?
                Answer : Deputy Prime Minister

14.          Which country is the largest producer of Bauxite?
                Answer : Australia

15.          Which Indian rulers was a contemporary of Akbar?
                Answer : Rani Durgawati

16.          How are Oxygen and ozone?
                Answer : Allotropes

17.          From where did India introduce cultivation of tobacco/tapioca/ pineapple?
                Answer :  South America

18.          When was the Reserve Bank of India taken over by the Government?
                Answer : 1948

19.          Which is found on the western coast of continents between 30° and 40° latitudes?
                Answer : Mediterranean Climate Region

20.          Which school of paintings developed independently during the Mughal Period?
                Answer : The Bijapur School

21.          In which is ‘Foot and Mouth Disease’found?
                Answer : Cattle

22.          Who decides the number of Judges in a High Court?
                Answer : President

23.          What denotes the smallest temperature?
                Answer : 1° on the Kelvin scale

24.          In which latitudes largest quantities of bauxite is found?
                Answer : Tropical latitudes

25.          Which was the first English ship that came to India?
                Answer : Red Dragon

26.          Which tree, once very popular in social forestry, is now taken to be environmental hazard?
                Answer : Eucalyptus

27.          Foot-and-Mouth disease in animals, a current epidemic in some parts of the world, By which is this caused?
                Answer : Bacterium

28.          In which animal is respiration done by skin?
                Answer : Frog

29.          The Ruhr-Westphalia region is a famous industrial region of which country?
                Answer : Germany

30.          Which was the first newspaper to be published in India?
                Answer : Bengal Gazette




Quiz For Railway :: Online Practice Bits For ASM, TT, Goods Guard And SSC Exams -2016 Quiz For Railway :: Online Practice Bits For ASM, TT, Goods Guard And SSC Exams -2016 Reviewed by SSC-IBPS on 13:13:00 Rating: 5
Powered by Blogger.