Quest For Quantity :: Quiz in Quantity for Railway And SSC Exams

1. A and B together can complete a piece of work in 18 days, B and C in 24 days and A and C in 36 days. In how many days, will all of them together complete the work?
(A) 16 cm  
(B) 15 cm  
(C) 12 cm   
(D) 10 cm

2. A and B can do a piece of work in 72 days, B and C can do it in 120 days, and A and C can do it in 90 days. When A, B and C work together, how much work is finished by them in 3 days.
(A) 1/40  
(B) 1/30  
(C) 1/20   
(D) 1/10

 3. A can complete 2/3 of a work in 4 days and B can complete 3/5 of the work in 6 days. In how many days can both A and B together complete the work?
(A) 3  
(B) 2    
(C) 3 ¾     
(D) 2 7/8 

 4. A, B and C can do a piece of work in 15, 20 and 24 days respectively. If they get R. 76 as the total wages, find the share of C.  
(A) Rs.30   
(B) Rs. 40 
(C) Rs. 20  
(D) Rs. 24


 5. A alone can complete a work in 18 days and B alone in 15 days. B alone worked at it for 10 days and then left the work. In how many more days, will A alone complete the remaining work? 
(A) 5   
(B) 5 ½   
(C) 6   
(D) 8

 6.The sum of five consecutive even numbers is equal to 170. What is the sum of the second largest number and the square of the smallest number amongst them together?
(A) 940 
(B) 932 
(C) 938
(D) 936

  7.How many sacks are required for filling 1026 kg of rice if each sack is filled with 114 kg of rice?
(A) 19 
(B) 15 
(C) 7
(D) 9

8.Ravi consistently runs 350 metres every day except on Tuesdays when he runs 500 metres. How many kilometres will he run in two weeks? (In this question the week starts from Monday.)
(A) 4.5 km 
(B) 4.8 km
(C) 5.2 km
(D) 5.4 km

 9.The simple interest accrued in 3 years on a principal of `25,000 is three–twentieths the principal. What is the rate of simple interest pcpa?
(A) 5 
(B) 4 
(C) 6
(D) 3

10. Sumit purchased an item for Rs.6,500 and sold it at a gain of 24%. From that amount he purchased another item and sold it at a loss of 20%. What is his overall gain/loss?
(A) Loss of Rs.42
(B) Gain of Rs.42
(C) Loss of Rs.52
(D) Neither gain nor loss

Answers and Solution:

1. (A)
Workdone by A and B in 1 day = 1/18
Workdone by B and C in 1 day = 1/24
Workdone by C and A in 1 day = 1/36
so Workdone by 2(A, B and C) in 1 day = 1/18 + 1/24 + 1/36 = 9/72
so Workdone by A, B and C in 1 day = 9/(72*2) = 9/144 = 1/16
so all of them together complete the work in 16 days.

2. (C)
Workdone by (A + B) in 1 day = 1/72
Workdone by (B + C) in 1 day = 1/120
Workdone by (C + A) in 1 day = 1/90
so Workdone by 2(A + B + C) in 1 day = 1/72 + 1/120 + 1/90 = 1/30
so Workdone by (A + B + C) in 1 day = 1/(30*2)  = 1/60
so Workdone by (A + B + C) in 3 day = = 1/60 *3 = 1/20

3. (C)
A can complete 2/3 of a work in 4 days
A can complete the whole of a work in (4*3)/2 = 6 days
similarly B can complete the whole of a work in (6*5)/3 = 10 days
so Workdone by A and B in 1 day = 1/6 + 1/10 = 4/15
so Days taken by A and B to complete the whole work = 15/4 = 3(3/4)

4. (C)
Ratio of share of A,B c = ratio of 1 day's work
                        = 1/15 : 1/20 : 1/24
                        = 120*1/15:120*1/20 : 120*1/24 = 8:6:5
so sum of ratio turms = 8+6+5 = 19
so The share of C = 76*5/19 = Rs.20

5. (C)

6.(D); Let the numbers be x, x + 2, x + 4, x+6 and x + 8
According to the question,
x + x + 2 + x + 4 + x + 6 + x + 8=170
or 5x + 20 = 170
or x + 4 = 34
or x = 30.
 Second largest No. = 30 + 6 = 36
Square of smallest No. = 900
Sum of these Nos. = 900 + 36 = 936

7.(D);

8.(C);

9.(A);I = 25000 ×3/20  = 3750,  r =  (3750*100)/75000 = 5%

10.(C); Second selling price  = 6500 * 124/100 *80/100  = 6448
Loss => 6500 – 6448 = Rs. 52



Quest For Quantity :: Quiz in Quantity for Railway And SSC Exams Quest For Quantity :: Quiz in Quantity for Railway And SSC Exams Reviewed by SSC-IBPS on 18:26:00 Rating: 5
Powered by Blogger.