Most Important Physics Question For RRB NTPC - CBT, SSC Exams

Most Important Physics Question For RRB NTPC 2016 - CBT Exam
Most Important Physics Question For RRB NTPC 2016 - CBT Exam
1).The Element of an electric heater is made of____
A) Nichrome
B) Copper
C) Aluminum
D) None of these

Answer. A)

2).When water is heated from 0o Celsius to 100o Celsius, the volume of water
A) Increase gradually
B) Degrease gradually
C) First increase, then decrease
D) First decrease , then increase

Answer. D)

3).One mega watt hour (MWH) is equal to
A) 3.6 × 103 joule
B) 3.6 × 104 joule
C) 3.6 × 107 joule
D) 3.6 × 109 joule

Answer. D)

4).At what temperature are the temperature on Celsius and Fahrenheit scales equal?
A) 273o Celsius
B) - 273o Celsius
C) – 40o Celsius
D) 40o Celsius

Answer. C)

5).The Period of revolution round the sun is maximum by which among the following planets?
A) Mercury
B) Venus
C) Earth
D) Mars

Answer. D)


6).Einstein got the Nobel prize for?
A) Theory of Relativity
B) Photo-electric effect
C) Polarisation
D) Radio activity

Answer. B)

7).Galvanometer can be converted into a voltmeter by using
A) Low resistance in series
B) High resistance in series
C) Low resistance in parallel
D) High resistance in parallel

Answer. B)

8).Gas law was given by
A) Boyle
B) Ostwald
C) Arrhenius
D) Faraday

Answer. A)

9).Kilowatt – hour is a unit of
A) Energy
B) Power
C) Electric charge
D) Current

Answer. B)

10).The ozone layer protects us from
A) Ultra violet rays
B) Radio waves
C) Visual radiation
D) Infrared radiation

Answer. A)

11).What will be the temperature of the maximum if 100 gm ice at 0oC is put in 100 gm water at 80oC? (Latent heat of ice = 80 cal / gm)
A) 35oC
B) 45oC
C) 60oC
D) 0oC

Answer. D)

12).Fire in the diesel engine is produces by which of the following?.
A) Compression
B) Spark plug
C) Friction
D) Self starter

Answer. A)

13).With an increase in pressure the melting point of max will.
A) Decrease
B) Increase
C) First increase and then decrease
D) Remain Unaffected

Answer. B)

14).Which among the following is the best conductor of electricity?
A) Silver
B) Copper
C) Gold
D) Lead

Answer. A)

15).Which among the following order of decreasing wavelengths of electromagnetic waves is correct?
I. Radio waves II. Infrared rays III. Visible Light IV. X-Rays
A) II, I, IV, III
B) I, III, II, IV
C) I, II, III, IV
D) IV, III, II, I

Answer. C)

16).Ampere-hour is the unit of which among the following?
A) Power
B) Energy
C) Intensity of current
D) Amount of charge

Answer. D)

17).Who discovered X-Rays?
A) Madam Curie
B) Einstein
C) Roentgen
D) J. J. Thomson

Answer. C)

18).Which among the following are primary colors?
A) Red, Green, Blue
B) Blue, Yellow, Green
C) Red, Magenta, Yellow
D) Yellow, Violet, Blue

Answer. A)

19).At what temperature will the density of water be maximum?
A) 0o C
B) 32o C
C) - 4o C
D) 4o C

Answer. D)

20).Persistence of vision is the principle behind?
A) Camera
B) spectroscope
C) Cinema
D) Periscope

Answer. C)

21).Which metal is commonly used for making an electromagnet?
A) Copper
B) Iron
C) Nickel
D) Cobalt

Answer. B)

22).Light from the laser is________.
A) Monochromatic
B) Composite
C) Dispersed light
D) Incoherent

Answer. A)

23).Choke is used to_______.
A) Reduce the current in AC circuit
B) Reduce the current in DC circuit
C) Convert AC to DC
D) Convert DC to AC

Answer. A)

24).In a standing wave the distance between a node and adjacent antinode is______.
A) 3λ / 2
B) λ / 2
C) λ / 4
D) 3λ / 4

Answer. C)

25).A telescope and microscope differ in that______.
A) Both are different instruments
B) Telescope’s eyepiece with longer focal lengths that the oblective
C) Telescope has objective of large focal length and eyepiece of smaller focal lengths
D) None of these

Answer. C)

26).The weight of a body is______.
A) The same everywhere on the surface of the earth
B) Maximum at the poles
C) Maximum at the equator
D) More on the hills than in the plains

Answer. B)

27).At what temperature a body will not radiate any heat energy?
A) 0o C
B) 273o C
C) 100o C
D) -273o C

Answer. D)

28).Electromagnetic spectrum consists of the following radiations-
I. X-rays
II. Gamma rays
III. Ultraviolet radiations
IV. Infrared radiations
Choose the correct order of code in the increasing order of their frequency:
A) I, III, II, IV
B) II, I, III,IV
C) IV, III, I, II
D) IV, II, III, I

Answer. C)

29).Only one part of moon can be seen from earth because____.
A) Only one part reflects light
B) It does not rotate
C) The period of rotation and revolution are equal
D) None of these

Answer. C)

30).Parsec is a unit of_______.
A) Pressure
B) Astronomical distance
C) Time
D) Energy
Answer. B)

31).In which among the following is alternating current not used?
A) Refrigeration
B) Heat production
C) Electroplating
D) Radio detection

Answer. C)

32).Blisters are formed more rapidly by the steam of boiling water in comparision to boiling water itself because ________.
A) Temperature of the stream is higher
B) Stream enters the body pores rapidly
C) Stream is a gas and rapidly covers the body
D) Stream has latent heat

Answer. D)

33).An ice cube is floating on the surface of water: How will the water level be affected by melting of this ice cube?
A) Water level will be raised
B) Water level will go down
C) Water level will remain the same
D) Water level will first rise up then it will go down

Answer. C)

34).What will be the effect on gravitational acceleration if the earth suddenly stops its rotation?
A) It will reduce at the poles
B) It will increase at the poles
C) It will decrease at the equator
D) It will increase at the equator

Answer. B)

35).Ohmic conductor among the following is _____.
A) Transistor
B) Thermal value
C) Electrolyte
D) Constantum

Answer. D)

36).One Kilo Calorie heat will be equal to_____.
A) 4.2 joule
B) 4.2 x 102 Joule
C) 4.2 x 103 Joule
D) 4.2 x 104 Joule

Answer. C)

37).Ball pen works on the principle of ______.
A) Viscosity
B) Boyle’s Law
C) Gravitational force
D) Capillarity and surface tension

Answer. D)

38).The apparatus used in submarines to give clear view of the objects on the surface of the ocean or ground is known as________.
A) Periscope
B) sectant
C) stereoscope
D) telescope

Answer. A)

39).Growth of the baby in the uterus is found using______.
A) X-rays
B) Gamma rays
C) Ultra sound
D) Ultra Violet rays

Answer. C)

40).The form of matter are________.
A) 3
B) 4
C) 5
D) 7

Answer. A)

41).The centre of the Newton’s rings pattern is dark since_______.
A) The light undergoes a phase change π
B) The glass plate plano-convex lens
C) The light undergoes a phase change 2 π
D) The light undergoes a phase change π/2

Answer. A)

42).If a red-green flag is seen in green light it appears to be of which of the following 
colour?
A) Green
B) Black
C) Black - Green
D) Red - Black

Answer. C)

43).A moving electric charge produces__________.
A) Only electric field
B) Only Magnetic field
C) Both electric and magnetic field
D) Either electric or a magnetic field

Answer. C)

44).Which among the following order of decreasing wavelengths of electromagnetic waves are correct?
I. Radio waves
II. Infrared rays
III. Visible light
IV. X-rays
Choose the answer from the following code:
A) II, I, IV, III
B) I, III, II, IV
C) I, II, III, IV
D) IV, III, II, I

Answer. C)

45).Which among the following is the surface to surface missile that is made in India?
A) Dharti
B) Akash
C) Prithivi
D) Naag

Answer. C)

46).Lightning conductors are made up of _________.
A) Iron
B) Aluminium
C) Copper
D) Steel

Answer. C)

47).The I.C Chip used in a computer is made up of_______.
A) Silicon
B) Chromium
C) Gold
D) Lead

Answer. A)

48).Which planet is nearest to the earth?
A) Mercury
B) Jupiter
C) Venus
D) Mars

Answer. D)

49).Which among the following quantities is scalar?
A) Velocity
B) Acceleration
C) Work
D) Force

Answer. A)

50).Nichrome wire is used in an electric heater because__________.
A) It has high resistance
B) It has high melting point
C) It can resist a current upto approx 5 amperes
D) For all of the above reasons


Answer. D)

Most Important Physics Question For RRB NTPC - CBT, SSC Exams Most Important Physics Question For RRB NTPC - CBT, SSC Exams Reviewed by SSC-IBPS on 17:40:00 Rating: 5
Powered by Blogger.