CBT Model Questions For RRB Online Exam


   
CBT Model Questions For RRB Online Exam
CBT Model Questions For RRB Online Exam
1. On 22nd December, which of the following places has the largest day and shortest night ?
(a) Melbourne
(b) Moscow
(c) Madrid
(d) Chennai

Answer : ( a ) Melbourne


2. High pressure subtropical calm belts known as ?Horse Latitudes? lies between
 (a) 00 and 150
(b) 200 and 250
(c) 300 and 350
(d) None of these

Answer : ( c ) 300 and 350

3. Zimbobwe was formerly known as
(a) Rhodesia
(b) Mali
(c) Namibia
(d) Zanzibar

Answer : ( a ) Rhodesia

4. Which of the following pairs is correct ?
(a) Bonn - Danube
(b) Baghdad - Tigris
(c) Rome - Seice
(d) Paris - Tiber

Answer : ( b ) Baghdad - Tigris

5. The canal joining Baltic Sea to North Sea is
(a) Kiel Canal
(b) Suez Canal
(c) Panama Canal
(d) None of these

Answer : ( a ) Kiel Canal

6. Which of the following rivers does not form any delta at its mouth ?
(a) Cauvery
(b) Mahanadi
(c) Godavari
(d) Tapti

Answer : ( d ) Tapti

7. Srinagar is situated on the bank of the river
(a) Ravi
(b) Sutlej
(c) Jhelum
(d) Chenab

Answer : ( c ) Jhelum

8. The Shompens are the tribal people of
(a) Andaman
(b) Nicobar
(c) Lakshadweep
(d) None of these

Answer : ( b ) Nicobar

 9 . Which of the following is not a Free Trade Zone?
(a) Kandla
(b) Mumbai
(c) Visakhapatnam
(d) Trivandrum

Answer : ( d ) Trivandrum

10. The least perfect square number which is divisible by 3, 4, 5, 6 and 8 is
(a) 900
(b) 1600
(c) 2500
(d) 3600

Answer : ( d ) 3600

11. A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes are equal. What is the total number of notes ?
(a) 60
(b) 90
(c) 75
(d) 45

Answer : ( b ) 90

12. In an organization, 40% of the employees are matriculates, 50% of the remaining are graduates and remaining 180 are post-graduates. How many employees are graduates ?
(a) 360
(b) 240
(c) 180
(d) 300

Answer : ( c ) 180

13. Which of the following writs may be issued to enforce a Fundamental Right ?
(a) Habeas Corpus
(b) Mandamus
(c) Prohibition
(d) Certiorari

Answer : ( a ) Habeas Corpus

14. A common High Court for two or more States and/or Union Territories may be established by the
(a) President
(b) Parliament by making law
(c) Governor of State
(d) Chief Justice of India

Answer : ( b ) Parliament by making law

15. The Barrah dacoity was the first major venture of the revolutionary terrorists of the freedom  movement in
(a) The Madras Presidency
(b) Punjab
(c) Bombay-Karnataka
(d) East Bengal

Answer : ( d ) East Bengal

16. The State in India having dry season for only 3 to 4 months every year is
(a) West Bengal
(b) Kerala
(c) Mizoram
(d) Himachal Pradesh

Answer : ( c ) Mizoram

17. Which of the following is correctly matched ?
(a) Gulbarga - Karnataka
(b) Midnapur - Gujarat
(c) Wardha - Madhya Pradesh
(d) Cochin - Tamil Nadu

Answer : ( a ) Gulbarga - Karnataka

18. U Thant Award is given for
(a) Contribution to east-west understanding
(b) Community leadership
(c) Social service
(d) Journalism

Answer : ( c ) Social service

19. Bishop Desmond Tutu is the native of
(a) South Africa
(b) Cuba
(c) Tanzania
(d) Zambia

Answer : ( a ) South Africa

20. The first electric railway was opened in
(a) 1853
(b) 1885
(c) 1905
(d) 1925
Answer : ( d ) 1925


CBT Model Questions For RRB Online Exam CBT Model Questions For RRB Online Exam Reviewed by SSC-IBPS on 13:09:00 Rating: 5
Powered by Blogger.