Railway Recruitment Board CBT Test Based Important Questions

                                 
Railway Recruitment Board CBT Test Based Important Questions
Railway Recruitment Board CBT Test Based Important Questions 
1.       Albert Einstein was a famous—
(A)     Physician
(B)     Chemist
(C)     Physicist
(D)    Biologist

Answer :  (C)


2.     The fractions 7/11, 16/20, 21/22 when arranged in descending order is—
 (A) 7/11, 16/20, 21/22
(B) 21/22, 7/11, 16/20
(C) 21/22, 16/20, 7/11
(D) 7/11, 21/22, 16/20

Answer :  (C)

3.   If 10% of a number is subtracted from it, the result is 1800. The number is—
(A) 1900
(B) 2000
(C) 2100
(D) 2140

Answer :  (B)

4. The number is just preceding 9909 which is a perfect square is—
(A) 9908
(B) 9900
(C) 9899
(D) 9801

Answer :  (D)

 5.     In banking ATM stands for—
(A)     Automated Tallying Machine
(B)     Automatic Teller Machine
(C)     Automated Totaling Machine
(D)    Automated Transaction of Money

Answer :  (B)

6.  Which amongst the following Abbreviations stands for organization related to Indian Defence forces?
(A)     DOD
(B)     RDSO
(C)     DRDO
(D)    DRES

 Answer :  (C)

7.     Which amongst the following Abbreviations stands for organization related to Indian space program?
(A)     NASA
(B)     ISO
(C)     ISRO
(D)    NSAT

Answer :  (C)

8.    The injection of anti-toxin is given to prevent—
(A)     Tetanus
(B)     Tuberculosis
(C)     Typhoid
(D)    Filariasis

 Answer :  (A)

9.   Dental caries are due to—
(A)     Viral infection
(B)     Contaminated water
(C)     Bacterial infection
(D)    Hereditary causes

Answer :  (C)

10. Palak leaves are rich source of—
(A)     Vitamin A
(B)     Iron
(C)     Carotene
(D)    Vitamin E

 Answer :  (B)

11.   Which of these is not a mosquito borne disease?
(A)     Dengue fever
(B)     Malaria
(C)     Filariasis
(D)    Goitre

Answer :  (D)

12.  Oranges are rich source of—
(A)     Carbohydrates
(B)     Fats
(C)     Proteins
(D)    Vitamins

 Answer :  (D)

13. Which acid is produced when milk gets sour?
(A)     Tartaric acid
(B)     Butyric acid
(C)     Lactic acid
(D)    Acetic acid

Answer :  (C)

14   AIDS stands for—
(A)     Acquired Immune Disease Syndrome
(B)     Acquired Immunity Deficient Syndrome
(C)     Acquired Immune Deficiency
(D)    Acquired Infection Deficiency Syndrome

 Answer :  (C)

15.  Stem cuttings are commonly used for re-growing—
(A)     Cotton
(B)     Banana
(C)     Jute
(D)    Sugar Cane

Answer :  (D)

16. Persons with which blood group are called universal donors—
(A)     AB
(B)     A
(C)     O
(D)    B

Answer :  (C)

17.  Silk is produced by—
(A)     Egg of silkworm
(B)     Pupa of silkworm
(C)     Larva of silkworm
(D)    Insect itself

Answer :  (C)

18.Which amongst the following is the train introduced by Indian Railways bringing travel by AC class withing the reach of a common man?
(A)     August Kranti
(B)     Jan Shatabdi
(C)     Garib Rath
(D)    Sampark Kranti

Answer :  (C)

19. Approximately how many stations are there on the Indian Railway Network?
(A) 6000
(B) 7000
(C) 8000
(D) 9000

Answer :  (B)

20. The Headquarters of North Western Railway is at—
(A)     Abu Road
(B)     Jodhpur
(C)     Ajmer
(D)    Jaipur

Answer :  (D)

21. The new electric railway engines are manufactured in—
(A)     Varanasi
(B)     Chittaranjan
(C)     Patiala
(D)    Chennai

Answer :  (C)

22. Which of the following is true in regard to Indian railway?
(A)     It is the cheapest means of transportation
(B)     The chief source of income is transportation of goods
(C)     It is the only largest employer
(D)    All of the above

Answer :  (D)

23. Oscar prize is related to—
(A)     Literature
(B)     Films
(C)     Science
(D)    Music

Answer :  (B)

24. Arjuna award is given for—
(A)     Bravery in the battle field
(B)     excellence in archery
(C)     excellence in sports
(D)    excellent service during emergency

Answer :  (C)

25. The first Indian recipient of Nobel Prize in Literature is—
(A)     Mother Teresa
(B)     Rabindranath Tagore
(C)     Sorijini Naidu
(D)    C.V. Raman


Answer :  (B)
Railway Recruitment Board CBT Test Based Important Questions Railway Recruitment Board CBT Test Based Important Questions Reviewed by SSC-IBPS on 16:54:00 Rating: 5
Powered by Blogger.