Quest For RRB :: Important Question For TC, ASM, And All RRB Exams 2016

                        
Quest For RRB :: Important Question For TC, ASM, And All RRB Exams 2016
Quest For RRB :: Important Question For TC, ASM, And All RRB Exams 2016
1.The Abbreviation NAEP stands for—
(A)          National Atomic Energy Planning
(B)          National Adult education Programme
(C)          National Authority on Engineering Projects
(D)          Nuclear and Atomic Energy Project

Answer : (B)


2.The Abbreviations PSLV stands for—
(A)          Polar Survey Landing Vehicle
(B)          Polarised Source Laser Viewing
(C)          Precise Source Locating Vision
(D)          Polar Satellite Launch Vehicle

Answer : (D)

3.            The term ‘epicentre’ is associated with—
(A)          Earthquakes
(B)          Tornadoes
(C)          Cyclones
(D)          Earth’s interior

Answer : (A)

4.            Which of the following order is given to the plantes of solar system on the basis of their sizes?
(A)          Jupiter, Saturn, Earth, Mercury
(B)          Saturn, Jupiter, Mercury, Earth
(C)          Mercury, Earth, Jupiter, Saturn
(D)          Earth, Mercury, Saturn, Jupiter

 Answer : (A)

5.The solar eclipse occurs when—
(A)          the sun comes in between the moon and the earth
(B)          the earth comes in the between the sun and the moon
(C)          the moon comes in between the sun and the earth
(D)          None of these

Answer : (C)

6.The removal of top soil by water or wind is called—
(A)          Soil wash
(B)          Soil erosion
(C)          Soil creep
(D)          Silting of soil

Answer : (B)

 7.           Which of the following is suitable for growing cotton?
(A)          Sandy soil
(B)          Clayey soil
(C)          Black soil
(D)          Alluvial soil

Answer : (C)

8.            Bandipur Sanctuary is located in the State of—
(A)          Tamil Nadu
(B)          Uttar Pradesh
(C)          Karnataka
(D)          Madhya Pradesh

Answer : (C)

9.            Largest State in terms of area, in India is—
(A)          Assam
(B)          Rajasthan
(C)          Madhya Pradesh
(D)          Jammu and Kashmir

Answer : (C)

10.          Koraput is related to which of the following Industry—
(A)          Aeroplane
(B)          Ship building
(C)          Iron and steel
(D)          Electric locomotives

Answer : (A)

11.          Which of the following group of States is the largest producer of tea?
(A)          West Bengal, Tamil Nadu, Himachal Pradesh
(B)          Karnataka, Uttar Pradesh, Rajasthan
(C)          Assam, Bihar, Jharkhand
(D)          West Bengal, Assam, Karnataka

Answer : (D)

12.          Which of these has the largest river basin?
(A)          Brahmaputra
(B)          Ganga
(C)          Godavari
(D)          Sutlej

Answer : (B)

 13.         The Indus Valley Civilization was famous for—
(A)          Well-planned cities
(B)          Efficient civil organization
(C)          Development of Art and Architecture
(D)          All of these

Answer : (D)

14.          The Red Fort of Delhi was built by—
(A)          Akbar
(B)          Shahjehan
(C)          Jahangir
(D)          Sher Shah

 Answer : (B)

15.          The ancient name of the city of Patna is—
(A)          Pataliputra
(B)          Kanauj
(C)          Kausambi
(D)          Kapilavastu

Answer : (A)

16.          The ancient kingdom of “Avanti” had its capital at—
(A)          Vaishali
(B)          Kausambi
(C)          Ujjain
(D)          Ayodhya

 Answer : (C)

17.          When did Vasco-da-Gama come to India—
(A) 1492
(B) 1498
(C) 1398
(D) 1542

Answer : (B)

18.          The General who gave the firing order at Jallianwala Bag was—
(A)          Tegart
(B)          Cornwallis
(C)          Simpson
(D)          O. Dwyer

Answer : (D)

19.          Gandhiji started Satyagraha in 1919 to protest against the—
 (A)         Rowlatt Act
(B)          Salt Law
(C)          Act of 1909
(D)          Jallianwala Bagh Messacre

Answer : (A)

20.          The Britishers come to India as traders and formed company named—
(A)          Indo-British Company
(B)          The Great Britain Company
(C)          Eastern India Company
(D)          East India Company

Answer : (D)

21.          Mahatma Gandhi was born in—
(A)          Wardha
(B)          Porbander
(C)          Sabarmati
(D)          Ahmedabad

Answer : (B)

22.          Who gave the slogan “You give me blood, I promise you freedom”?
(A)          Bhagat Singh
(B)          Chandra Shekhar Azad
(C)          Subhash Chandra Bose
(D)          Bal Gangadhar Tilak

Answer : (C)

23.          In which State is Jawahar Tunnel located?
(A)          Himachal Pradesh
(B)          Uttaranchal
(C)          Goa
(D)          Jammu and Kashmir

Answer : (D)

24.          Where did the dance form “Mohini Attam” develop?
(A)          Manipur
(B)          Kerala
(C)          Karnataka
(D)          Tamil Nadu

Answer : (B)

25.          On selling three articles at the cost of four article, there will be profit of—
(A) 25%
(B) 100/3 %
(C) 75/2%
(D) 40%

Answer : (B)

26.   By selling an article for Rs. 40, there is loss of 40%. By selling it for Rs. 80 there is—
(A)          Gain of 20%
(B)          Loss of 10%
(C)          Loss of 20%
(D)          Gain of 10%

Answer : (A)

27.  A number consists of two digits whose sum is 8. If 8 is subtracted from the number, the digits interchange their places. The number is—
(A)          44
(B)          35
(C)          62
(D)          33

 Answer : (D)

28.          The sides of a triangle are in the ratio 3 : 5 : 7 and its perimeter is 30 cm. The length of the greatest side of the triangle in cm is—
(A)          6
(B)          10
(C)          14
(D)          16
Answer : (C)

29.     The steam engine was invented by—
(A)          James Watt
(B)          James Prescott Joule
(C)          New Commen
(D)          Isaac Newton

 Answer : (A)

30.      Who invented the telephone?
(A)          Thomas Alva Edison
(B)          Galileo
(C)          Alexander Graham Bell
(D)          G. Marconi

Answer : (C)



Quest For RRB :: Important Question For TC, ASM, And All RRB Exams 2016 Quest For RRB :: Important Question For TC, ASM, And All RRB Exams 2016 Reviewed by SSC-IBPS on 19:59:00 Rating: 5
Powered by Blogger.