Quest For Clerk : Mixed Quantity Questions For IBPS Clerk Mains Exam

                              
Quest For Clerk : Mixed Quantity Questions For IBPS Clerk Mains Exam
Quest For Clerk : Mixed Quantity Questions For IBPS Clerk Mains Exam 
1) The average age of 8 persons in a committee is increased by 2 years when two men aged 35 years and 45 years are substituted by two women.Find the average age of these two women.

(a)48
(b)36
(c)42
(d)29
(e)none of these


2) Find the average of all even No's up to 100 or average of first 50 even No's.

(a)50
(b)50.5
(c)51
(d)49
(e)none of these

3. A sum of money amounts to Rs. 9800 after 5 years and Rs. 12005 after 8 years at the same rate of simple interest. The rate of interest per annum is:

(a) 12 % 
(b) 13 % 
(c) 8 %  
(d) 12.5 %
(e) none of these

4. If selling price is doubled, the profit triples. Find the profit percent?

(a) 100%
(b) 116.67%
(c) 200%
(d) 300%
(e) None of these

5.   Jon  and Harry started a partnership business investing some amount of money in the ratio of 2 : 3 . Ron joined them after six months with an amount equal to that of Harry . In what proportion should the profit at the end of one year be distributed among Jon , Harry and Ron ?

(a) 5:3:4
(b) 4:6:2
(c) 5:3:2
(d) 4:6:3
(e) None Of These

6.   Manoj received Rs. 6000 as his share out of the total profit of Rs. 9000 which he and Ramesh earned at the end of one year. If Manoj invested Rs.120000 for 6 months, whereas Ramesh invested his amount for the whole year, what was the amount invested by Ramesh?

(a) Rs. 20000
(b) Rs. 30000
(c) Rs. 40000
(d) Rs. 50000
(e) none of these

7. A 480 m long train was travelling at 72 km/hr. It took 32 seconds to cross a cyclist travelling in the same direction as the train. Find the speed of the cyclist.

(a) 12 km/ph  
(b) 15 km/ph  
(c) 18 km/ph 
(d) 9 km/ph
(e) none of these

8. A train, 180m long, crossed a 120 m long platform in 20 seconds, and another train travelling at the same speed crossed an electric pole in 10 seconds. In how much time will they cross each other when they are travelling in the oppositedirection.?

(a) 11 sec   
(b) 13 sec  
(c) 12 sec   
(d) 14 sec
(e) none of these

9. What number has to be added to each term of 3 : 5 to make the ratio 5 : 6 .

(a)  7
(b)  6
(c)  8
(d)  5
(e) None of these

10. After selling a watch, shyam found that he had made a loss of 10%. He also found that had he sold it for Rs.27 more, he would have made a profit of 5%. the actual initial loss was what percentage of the profit earned,had he sold the watch for a 5% profit?

(a) 23%
(b) 150%
(c) 200%
(d) 180%
(e) None of these.

Answers with explanation

1.(a) Total increase = 8 * 2 = 16 years
So, total age of two women = 35 + 45 +16= 96
Average age of two women=96/2=48 years

2.(c) 2, 4, 6, ………… 100
Average = (1st No. + Last No.) /2 = (2+100)/2 = 51

3. (a) S.I. for 3 years = Rs. (12005 - 9800) = Rs. 2205.
S.I. for 5 years= Rs. 3675
Principal = Rs. (9800 - 3675) = Rs. 6125
Hence Rate = {(100 × 3675) / 6125 × 5} % = 12 %

4. a) Let C.P. be Rs. x and S.P. be Rs. y.
Then, 3(y - x) = (2y - x)     y = 2x.
Profit = Rs. (y - x) = Rs. (2x - x) = Rs. x.
So profit % =100%

5.    (D):
Short tricks : Let the initial investment money ratio of Jon and Harry is 2x and 3x So Jon , Harry and Ron ratio of investment is ( Jon : Harry : Ron )
 = (2x X 12 ) : ( 3x X 12 ) : ( 3x X 6 ) = 24 : 36 : 18 = 4 : 6 : 3

6.    (B):
      Suppose Ramesh invested Rs. x. Then,
      Manoj : Ramesh = 120000 * 6 : x *12.
      720000/12x: 6000/3000
      x = 30000

7. (c)  Let speed of cyclist  = x kmph
 480/(72 - x) X 5/18 = 32
  x = 18 kmph

8. (a) Let speed of 1st train = x kmph
 (180 + 120)/(x X 5/18)  = 20
 x = 54 kmph


9.Let the number to be added x , Then
3 + x / 5 + x = 5 / 6
6 ( 3 + x ) = 5 ( 5 + x )
x = ( 25 – 18 ) = 7
So , the number to be added is 7 .

10. Profit= 5% (If case )
5% of CP ------> Rs. 27   So, CP = Rs. 540
Now, Loss% = 10
Loss =Rs. 54   Required % = 54*100/27 = 200%


Quest For Clerk : Mixed Quantity Questions For IBPS Clerk Mains Exam Quest For Clerk : Mixed Quantity Questions For IBPS Clerk Mains Exam Reviewed by SSC-IBPS on 18:15:00 Rating: 5
Powered by Blogger.