# DATA INTERPRETATION PRACTICE QUESTIONS FOR IBPS CLERK MAINS

**Directions: ( 1 – 5) :**The following pie chart represents the break-up of Ravi’s monthly Expenses.

DATA INTERPRETATION PRACTICE QUESTIONS FOR IBPS CLERK MAINS |

**1.**

**If Ravi's spent Rs 4500 more on food and transport together than he spent on rent, then Find his monthly expenses.**

(1) Rs. 20 ,000

(2) Rs. 15,000

(3) Rs. 30,000

(4) Rs. 40,000

**2.**

**If Ravi increased his savings, which is currently 10% of his income, by 20% and reduced his expenses by 20%, then his savings would be what percentage of his expenses?**

(1) 15%

(2) 25%

(3) 30%

(4) 10%

**3.**

**Ravi spent 20% of his expenditure on ‘others’ on entertainment. This amounted to Rs 2100. Find his expenditure on education.**

(1) 4,500

(2) 5,000

(3) 7,000

(4) 6,500

**4.**

**Find the angle made by the expenditure on rent and ‘others’ put together.**

(1) 150

^{0}
(2) 160

^{0}
(3) 180

^{0}
(4) 200

^{0}

**5.**

**As prices dropped, Ravi’s expenditure on clothes dropped by 10%. As a result of this, his expenditure on ‘others’ decreased from Rs 10,500 to Rs 10,290.What percentage of his expenditure on ‘others’ was spent on clothes?**

(1) 12%

(2) 30%

(3) 16%

(4) 20%

**Direction (6-10) :**the pie chart given here shows expenditure incurred by a family on the various items and their savings , which amount to Rs 8000 in a month .study the chart and answer the question number 95 to 100 based on the pie chart .

**6.**

**How much more amount is spent on food than housing?**

(a)
1000
(b) 3000

(c)
2000
(d) 2500

**7.**

**How much expenditure incurred on the education?**

(a)
3000
(b) 5000

(c) 4000
(d) 7000

**8. The ratio of the expenditure on food to the saving is?**

(a) 3
:2
(b) 2 :1

(c)
4:3
(d) 3 :4

**9.**

**What is the expenditure of the family in education & housing for the month?**

(a) 10000
(b) 18000

(c) 15000
(d) 16000

**10.**

**What are the ratio of expenditure on education and housing?**

(a)
2:7
(b) 7:2

(c)
2:5
(d) 3:8

**ANSWERS WITH**

**EXPLANATION**

**1.**Percentage of his expenditure spent on rent =15%

Percentage of his expenditure spent on transport and food =30%

⇒ 30%−15%=15% = Rs 4500

Monthly expenses:

= 100% = ( 100/15) X 4500

=

**Rs. 30,000**

**2.**Let his monthly income be Rs x.

Original savings = Rs. ( 10/100)x

New Savings = ( 10/100)x + 20/100(10x/100)= Rs. ( 12/100)x

Original expenditure = x – (10/100)x= Rs. ( 90/100)x

New expenditure := (90/100)x – (20/100) ( 90x/100)= Rs. (
72/100)x

Required percentage :

[(12x/100)/(72x/100)] x 100

**= 16.66%**

**3.**Expenditure on entertainment:

=20%of(35% of others)=7% of the total expenses

⇒ 2100=7% of total expenses

Also education accounts for 20% of the total expenses.

⇒ Expenditure on education:

= 20% of the total= Rs [ 2100 x ( 20/7)]

**= Rs. 6,000**

**4.**Total expenditure on rent and others:

=15%+35%

=50%

**Required angle = ( 50/100) x 360**

^{0}**= 180**

^{0}

^{}**5.**Decrease in expenditure on ‘others’:

=10,500−10,290= Rs 210

⇒ initial expenditure on clothes:

= 210 (100/10)

= Rs. 2100

ð Required percentage:

= ( 2100/10,500) x 100

**= 20%**

**6.**

**(c) :**

∴ Amount of saving , 60

^{0}= Rs 8000
∴Amount on food , 120

^{0}= 8000*120/60 =16000
∴ Amount on housing, 105

^{0}= 8000*105/60=14000**Difference between food and housing = 16000-14000 =2000**

**7.**

**(c) :**

∴ Amount of saving, 60

^{0}= Rs 8000**Amount on education30**

^{0}= 8000*30/60 = 4000

**8.**

**(b) :**

**The ratio on expenditure on food to the saving = 120**

^{0 }: 60^{0 }= 2:1

**9.**

**(b) :**

Amount on education30

^{0}= 8000*30/60 = 4000
Amount on housing, 105

^{0}= 8000*105/60=14000**Total amount of education & housing = 4000 + 14000 = 18000**

**10.**

**(a) :**

**4000 : 14000,= 2:7**

DATA INTERPRETATION PRACTICE QUESTIONS FOR IBPS CLERK MAINS
Reviewed by
SSC-IBPS
on
16:07:00
Rating: