QUIZ ABOUT THE INDIAN FINANCIAL SYSTEM


1.the Unit trust of India came in to existence in 
    1.1960                                                               2.1962
    3.1964                                                              4.1996
    5.1968                                                        Ans: 3                                        

2.which of the following is an example of financial assets?
     1.National saving certificates                 2.infrastructure                Bonds
     3.Indira vikas                                                 4.krishi Vikas
     5.All of the Above                                         Ans: 5

3.Capital Market is Market which deals in
    1.Short termfunds                                         2.Long term funds
    3.Gilt edge securities                                    4.All of the above
    5.None of the above                                  Ans:2

4.Regional rural bank fall within supervisory purview of
     1.SBI                                                                   2.RBI
    3.SEBI                                                                  4.IRDA
    5.None of the above                                  Ans : 2

5.  IRDA with is headquarters at …….is the regular authority for all insurance companies in India including 
   the life insurance corporation of india
    1.Hyderabad                                  2.Benguluru
    3.mumbai                                        4.Delhi
    5.Chandigarh                              Ans: 1

6.mutual funds fall within supervisory purview of
         1.SBI                                                             2.RBI
         3.SEBI                                                           4.IRDA
         5.None of the above                         Ans: 3.   

7.Which of the following does not come under the category of Development Banks
      1.Industrial Development Bank of India                              2.Small industries Development bank of India
      3.Industrial Investment Bank of India                               4.State Finance Corporation of India
      5.Export-Import Bank                                                          Ans: 5.

8.Main financial Instruments of corporate sector are
    a.Shares                                                                           b.Debentures
    c.Public Deposits                                                          d.Loan from Institutions
Select the correct answer by using the following codes
     1.All(a),(b),(c) and (d)                                           2.  a and b
     3. b and c                                                                4. C and d
     5. d and a,c                                                            Ans : 1

9.Financial Institutions
    1.Promote Savings                                                      2.Mobile Savings
    3..Allocate Savings among different users        4.All of the above
    5.None of the above                                               Ans: 4.

10.Which of the following is not an exampleof primary securities?
       1.Bills                                                                              2.Bonds
       3.Shares                                                                        4.Book debts
       5.New Currency                                                    Ans: 5.

11.Indian Financial System Comprises of
      1. Sheduled commercial Banks                              2.None-Banking Financial Instructions
      3.Urban Co-Opreative Banks                                 4.All of the above
      5.None of the above                                             Ans: 4.

12.The Bombay Stock exchange was made functional as early as
        1.1870                                                                           2.1901  
        3.1935                                                                           4.1951
        5.1949                                                                   Ans:1.         

13.The unit trust of India came into existence in
      1.1964                                                                             2.1970
      3.1975                                                                             4.1980
      5.1982                                                                    Ans: 1.

14.In july 1969,how many commercial banks are nationalized
      1.13                                                                                  2.14
      3.15                                                                                  4.16
      5.20                                                                         Ans: 2.

15.New Private Banks are being given licences since
      1.1991                                                                             2.1992
      3.1993                                                                             4.1995
      5.2001                                                                     Ans: 3.

16.Which of the following rates in decided by the mareket conditions and not by RBI?
      1.Bank Rate                                                                  2.SLR
      3.CRR                                                                              3.Inflation rate
      5.Non of these                                                      Ans: 4.

17.Proposals for setting up of new banks are under acctive consideration.Which Organization gives this               
       permission.
        1.RBI                                                            2.Indian banks association
        3.Finnance Ministry                                                4.Cabinet cCommiteeon economic affairs
        5.None of the above                                           Ans: 1.

18.Basel norms are important international regulorly stipulations.it is ment for which sector
      1.insurence                                                                  2.Banking
       3.Micro finance                                                          4.pension Funds
       5. Non of these                                                     Ans:  2.

19.Which of the following institutions is not directly associated with the financial sector in india?
       1.Bombay Stock exchange                                                    2.BIFR
        3.SEBI                                                                                            4.Planning Comission
        5. None of the above                                                       Ans: 4.



QUIZ ABOUT THE INDIAN FINANCIAL SYSTEM QUIZ ABOUT THE INDIAN FINANCIAL SYSTEM Reviewed by SSC-IBPS on 10:45:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.