Saturday, 20 August 2016

SBI Clerk 2016 Mains Results Expected Today 


State Bank of India (SBI) conducted clerk mains examination for the recruitment of Junior Associates (Customer Support & Sales) And Junior Agricultural Associates posts in the month of June 2016. All the candidates who had qualified in the prelims exam appeared for the mains exam. Candidates who had written SBI Clerk Mains exam are eagerly waiting for the results.





SBI Clerk Mains results are expected to be declared on 16thAugust. But, the bank had not yet released any notification regarding the results. However, the results are expected to declare by the end of the August. Candidates can check the results from the direct link provided below as soon as after declaration. The results are delayed as the government’s pending decision on whether or not SBI can conduct interviews for this clerks recruitment. 

Wednesday, 17 August 2016

SSC Grade 'C' 2016 Departmental Test Result Out @ http://ssc.nic.in

SSC Grade 'C' 2016 Departmental Test

Staff Selection Commission  (SSC ) effectively directed Stenographer Grade "C" Departmental Competitive Examination on third July 2016. An immense number of hopefuls connected and showed up for the examination crosswise over different focuses. Every one of the applicants who had composed the exam are anxiously sitting tight for the Steno Grade C Results 2016. Presently, the hold up is over. SSC  announced Stenographer Grade C Results. Competitors can check the shortlisted list for the ability test from the immediate connection gave underneath.

SSC Grade 'C' 2016 Departmental Test

Staff Selection Commission  (SSC ) is a Government of India organization to enroll staff for different posts in the different Ministries and Departments of the Government of India and in Subordinate Offices. SSC Conducts CHSL, CGL and CPO examinations for the enlistment of qualified applicants in the different divisions. This year it has discharged the notice for the Stenographer Grade C examination and the hopefuls who had showed up for the exam can check the outcomes from the official site http://ssc.nic.in/.

                                                                   

Tuesday, 16 August 2016


SSC CGL 2016 Tier 1 Admit Card: The Staff Selection Commission(SSC) activated the Admit Card Links to download the SSC CGL  admit cards for the Combined Graduate Level Tier 1 exam for all the regions today and the Jobseekers  those who had applied for the SSC CGL exam that is conducted every year by SSC can download their admit cards now from the regional websites. The admit cards can also be downloaded from the direct links that are Given below.

SSC CGL 2016 Tier 1 Admit Card Download Regionwise @ ssc.nic.in

The  Staff Selection Commission  Conduct Combined Graduate level(CGL)  Tier 1 exam on August 27, 2016 across the country. The exam was applied for lakhs of Students  and now they can download the admit cards from the regional websites of (SSC)Staff Selection Commission. The admit cards can be directly downloaded from the region wise links Given below. The Staff Selection Commission(SSC)  every year conducts a combined Graduate Level (CGL) Examination to check the eligibility of a person to place him in the available vacancies in Various Government departments.

SSC CGL 2016 Tier 1 Admit Card

  • Name Of The Organization: Staff Selection Commission(SSC)
  • Name of The exam: SSC CGL Tier 1
  • Date Of The Exam: August 27, 2016
  • Category: Admit card/Hall Ticket
  • Status: available
  • Official Website: www.ssc.nic.in

How  To Download SSC CGL 2016 Tier 1 Admit Card Step By Step Process

  • Go to the official website of Staff Selection Commission(SSC) of your region
  • Click on the link displaying the ‘ Download Admit Card of Combined Graduate Level (CGL) Tier 1 exam)
  • Enter the required details like your registration number and Date Of Birth OR Password Is Given To You At The Time Of Registration.
  • Submit the details by clicking on Submit  button
  • Check all your details Is Correctly Printed and download  The admit card.Keep The Admit Card Until End Total Section Process



CLICK HERE To Download SSC CGL 2016 Tier 1 Admit Card for Southern Region
CLICK HERE To Download SSC CGL 2016 Tier 1 Admit Card for Eastern Region
CLICK HERE To Download SSC CGL 2016 Tier 1 Admit Card for Western Region
CLICK HERE To Download SSC CGL 2016 Tier 1 Admit Card for Kerala Karnataka Region
CLICK HERE To Download SSC CGL 2016 Tier 1 Admit Card for North Eastern Region
CLICK HERE To Download SSC CGL 2016 Tier 1 Admit Card for Madhya Pradesh Region
CLICK HERE To Download SSC CGL 2016 Tier 1 Admit Card for Central Region
CLICK HERE To Download SSC CGL 2016 Tier 1 Admit Card for North Western Region


Monday, 15 August 2016

Geography quiz questions For CGL, CHSl, Railway, RRB Ntpc, Online Quiz

Now a days allcompetitive exams is very tough competition. Each and every question is very important and every mark is plays a key role, now our team (ssc-ibps.com) is provide Geography questions in India all geography test all provide online bits for ssc chsl, ssc cgl, railway, rrb ntpc exams.

1. Widening of a river valley takes place due to?
A) Corrosion
B) Lateral erosion
C) Corrasion
D) Hydraulic action
Answer: B

2. Gorge or canyon is?
A) Step walled and has a V shaped cross section
B) Sleep walled and has a U shaped cross section
C) Broad walled and has cylindrical shape
D) Round walled and has cylindrical shape
Answer: A

3. Alluvial cone is?
A) It is a low cone of alluvial sands and gravels
B) It is a high conical form of alluvial sands and gravels
C) It is a cone of soft clay and silt
D) It is a cone of hard clay and silt
Answer: A

4. An area which has not been glaciated may show?
A) Hanging valleys
B) Corries and pyramidal peaks
C) Drumlins
D) V-shaped valleys
Answer: D

5. The profile of equilibrium refers to the?
A) Profile of a glaciated valley
B) Transverse profile of a graded stream
C) Longitudinal profile of a graded stream
D) Profile along the shoreline
Answer: C

Dear Readers, Today We(ssc-ibps Team) Are Posting Indian History Quiz Questions And Answers & Previous Year Question Papers Questions Asked In Various Competative Exams Like(SSC CGL,RRB Railway,UPSC Civils,APPSC,UPPSC,KSPSC,TNPSC,TSPSC,MPPSC) Exams. We Hope These Indian History Quiz Questions And Answers & Previous Asked Questions Are Very Useful For Your Exam Revision & Your Success.

Indian History Quiz Questions And Answers & Previous Year Question Papers

1.Gandhiji Champaran Movement was for—
(a)The security of rights of Harijans
(b)Civil Disobedience Movement
(c)Maintaining the unity of Hindu Society
(d)Solving the problem of Indigo Workers
Ans: D

2. In Delhi congress Session on 14 June 1947, the resolution for India’s partition was passed. The session was presided over by:
(a) Rajendra Prasad
(b) Sardar Vallabhbhai Patel
(c) Acharya J. B. Kriplani
(d) Jawahar Lal Nehru
Ans: A

3.At which of the following Harappan sites has a supposed dockyard been found?
(a) Kalibangan
(b) Lothal
(c) Suktagendor
(d) Sotka Koli
Ans: B

4.The goal of the Lahore Congress (1929) was—
(a)Self government for India
(b)Federal government for India
(c)Complete Independence for India
(d)Local Self-government for India
Ans: C

5. Who declared, ‘Every blow that is hurled on my back will be a nail in the coffin of the British Empire’?
(a) Lala Lajpat Rai 
(b) Bhagat Singh
(c) Bal Gangadhar Tilak 
(d) Chandra Sekhar Azad
Ans: A

6.Which of the following contains the famous Gayatrimantra?
(a) Rigveda
(b) Samaveda
(c) Kathopanishad
(d) Aitareya Brahmana
Ans: A

7.The Muslim League first gave the call for a separate state of Pakistan in—
(a) 1939 
(b) 1940
(c) 1941
(d) 1942
Ans: B

8. Who were directly related to the Poona Pact of 1932?
(a) Indian Women 
(b) Indian Labour Class
(c) Indian Farmmers
(d) Indian Depressed Classes
Ans: D

9.Vardhamana Mahavira the 24th Tirthankar of Jainism was born at _________ and died at ________ .
(a) Vaishali and Rajagriha
(b) Kusinara and Pava
(c) Kundagrama and Pava
(d) Kashi and Champa
Ans: C

10.Gandhiji took up Dandi March as a Civil Disobedience Movement on—
(a) 31st December, 1929
(b) 26th January, 1930
(c) 12th March, 1930
(d) 6th April, 1930
Ans: C


11. Who is the author of the autobiography ‘The Indian Struggle’?
(a) Maulana Abul Kalam Azad
(b) Jawahar Lal Nehru
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Subhash Chandra Bose
Ans: D

12. Megasthenes’ “Indica” deals with the history of the-
(a) Guptas
(b) Satavahanas
(c) Cholas
(d) Mauryas
Ans : D

13.Who was the first person to observe Individual Satyagraha ?
(a) Vinoba Bhave  
(b) Mahatma Gandhi
(c) Vallabh Bhai Patel
(d) Govind Ballabh Pant
Ans: A

14. ‘There is going to be a revolution here (in India) and we must get out quick’ who said it?
(a) Stafford cripps
(b) Lord Pethwic Lawrence
(c) Lord Wavell
(d) A. V. Alexander
Ans: C

15. Who, among the following rulers, organised the Second Buddhist Assembly?
(a) Ajatashatru
(b) Kalasoka
(c) Ashoka
(d) Ananda
Ans: B

16.Which of the following Acts was described by Jawahar Lal Nehru as ‘New Charter of Slavery’ ?
(a)Government of India Act, 1919
(b)Government of India Act, 1935
(c)Regulatting Act of 1773
(d)Pitt’s India Act of 1784
Ans: B

17. Who was nominated President of the Indian National Congress after the resignation of Subhash Chandra Bose?
(a) Abul Kalam Azad
(b) Rajendra Prasad
(c) Pattabhi Sitaramaiyya
(d) Vallabhbhai Patel
Ans: B

18. In ancient India, Nalanda University represented a great centre for the study of-
(a) Buddhism
(b) Hinduism
(c) Jainism
(d) None of the above
Ans: A

19.Who wrote ‘Unhappy India’ ?
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Lala Lajpat Rai
(c) Surendranath Banerjee 
(d) Dadabhai Naoroji
Ans: B

20. Who was the Nationalist Leader to be elected as Speaker of Central Legislative Assembly in 1925?
(a) Motilal Nehru 
(b) Vitthalbhai Patel
(c) Vallabhbhai Patel
(d) C. R. Das
Ans: B




21. The famous ruler of ancient India who is said to have been converted to Jainism, towards the end of his life, is-
(a) Bindusara
(b) Samudragupta
(c) Chandragupta
(d) Ashoka
Ans: C

22.Give the correct chronological order of the following events—
1.formation of Muslim League
2.formation of All India Untouchability League
3.formation of All India Trade Union Congress
4.formation of Indian National Congress
(a) 2 – 4 – 1 – 3   (b) 3 – 4 – 1 – 2
(c) 4 – 3 – 1 – 2   (d) 4 – 1 – 3 – 2
Ans: D

23. The first mass movement started by Mahatma Gandhi was—
(a) Non - Cooperation Movement
(b) Salt Movement
(c) Quit India Movement
(d) Indigo Movement
Ans: D

24.The term “Tirthankaras” is associated with:-
(a) Hinduism
(b) Jainism
(c) Buddhism
(d) Zoroastrianism
Ans : B

25.The Indian National Congress observed ‘Independence Day’ for the first time on 26th January in—
(a) 1920  
(b) 1925
(c) 1930  
(d) 1947
Ans: C

26. Who among the following Pakistani National was awarded ‘Bharat Ratna’ by the Indian Government?
(a) Liaquat Ali Khan 
(b) M. A. Jinnah
(c) Khan Abdul Ghaffar Khan
(d) Muhammad Iqbal
Ans: C

27.Madurai had been the capital of the-
(a) Cholas
(b) Pallavas
(c) Rashtrakutas
(d) Pandyas
Ans : D

28.When did Cabinet Mission arrive in India ?
(a) 1942 
(b) 1945
(c) 1946
(d) 1947
Ans: C

29. During India’s struggle for independence who was the first to start ‘Satyagraha’?
(a) Sardar Patel 
(b) Jawahar Lal Nehru
(c) Vinoba Bhave 
(d) Mahatma Gandhi
Ans: D

30.To whom did the term ‘Macedonia’s madaman’ refer?
(a) Alexander
(b) Xersus
(c) Darius
(d) Phillip II
Ans: A


31. The province where the Indian National Congress could not get absolute majority during the general election of 1937 was:
(a) Madras  
(b) Assam
(c) Orissa  
(d) Bihar
Ans: B

32. The greatest Kushana ruler whose contribution to Buddhism was even greater than that of Ashoka was-
(a) Kadphises
(b) Kanishka I
(c) Vaishka
(d) Huvishka
Ans: B

33. In which chronological order the following events took place?
1. Chauri – Chaura Episode
2. Jallianwala Bagh Massacre
3. Rowlatt Satyagraha
4. Champaran Satyagraha
Codes:
(a) 1 - 2 - 3 - 4 
(b) 2 - 3 - 4 - 1
(c) 4 - 3 - 2 - 1 
(d) 3 - 2 - 4 – 1
Ans : C

34. Who among the following was the founder of the Nanda dynasty?
(a) Mahapadma Nanda
(b) Ashoka Nanda
(c) Dhana Nanda
(d) None of the above
Ans: A

35. The historic Dandi March is associated with—
(a) Boycott of elections
(b) Violation of Salt law
(c) Hindu Muslim Unity
(d) Abolition of Untouchability
Ans: B

36.In the Bronze Age Civilizations, which of the civilization covered the largest area?
(a) Indus Valley
(b) Sumerian
(c) Minoan
(d) Crete
Ans: A

37. Who among the following decided to launch the Independent Party on 16th December, 1922?
Select the correct answer from the codes given below:
1. Lala Hardayal
2. Madan Mohan Malviya
3. Mohammad Ali Jinnah
4. Moti Lal Nehru
Codes :
(a) 1 and 2  
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4  
(d) 2 and 4
Ans: D

38. No trace of ___________ has been found in the Indus Valley Civilisation.
(a) Sugarcane
(b) Mustard
(c) Sesamum
(d) Barley
Ans: A

39. Which of the following statements are true about the Simon Commission?
Select the correct answer from the codes given below the statements:

1. It was appointed to enquire into the working of the 1919 Act.
2. It was headed by Sir John Simon.
3. It recommended a Federal form of Government.
4. It was opposed by the Indian leaders.
Codes :
(a) 1 and 2 only 
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 2, 3 and 4 only 
(d) All the above
Ans: D

40.  The Indus Valley Civilisation specialized in:-
(a) Town Planning
(b) Architecture
(c) Craftsmanship
(d) All of these

Ans: D

--->>>>>Remaining Important History Bits <<<<---



The Flame Burns Bright - A Documentary on India's Struggle for Independence


Sunday, 14 August 2016


Indian Polity Is One Of The Most Important Subject in All Competitive Exams Like SSC CGL,SSC CHSL,RRB Railway,UPSC, APPSC,TSPSC,TNPSC,KSPSC,UPPSC Etc. Best Book For Indain Polity Pdf By M Laxmikanth articles of indian constitution,fundamental rights of indian constitution,amendments in indian constitution,important articles of indian constitution,fundamental duties of indian citizen,preamble to the constitution Are Very Very Important Topics In Indian Constitution. This Polity Questions And Answers Is Useful For To Get High Score And Success In Exam. 

Indian Polity Questions And Answers Pdf By M Laxmikanth (lakshmikanth)


1. In which Amendment, the words ‘Socialist’, ‘Secular’ and ‘Unity and Integrity of the Nation’ were added to the Preamble of constitution of India ?
(a) 42nd  
(b) 44th
(c) 52nd  
(d) None of them
Ans: A

2. The Official legal advisor to the State Government is:
(a) The Chief Justice 
(b) The Attorney – General
(c) The Advocate – General 
(d) A bench of High Court Judges
Ans: C

3.Consider the following Acts:
1. The Regulating Act
2. Pitt’s India Act
3. The Charter Act
4. Indian Council Act
What is the correct chronological sequence of the Acts ?
(a) 1, 2, 3, 4  
(b) 2, 1, 3, 4
(c) 4, 3, 2, 1   
(d) 3, 4, 2, 1
Ans: A

4. Consider the following words :
1. Socialist 
2. Democratic
3. Sovereign
4. Secular
Choose the response that gives the correct in the preamble?
(a) 3, 1, 4 and 2 
(b) 3, 4, 1 and 2
(c) 3, 4, 2 and 1 
(d) 4, 1, 3 and 2
Ans: A

5. Ordinance of Governor has to be passed by the Assembly within—
(a) 6 weeks  
(b) 8 weeks
(c) 10 weeks 
(d) 12 weeks
Ans: A

6.Through which one of the following were commercial activities of the East India Company finally put to an end?
(a)The Charter Act of 1793
(b)The Charter Act of 1813
(c)The Charter Act of 1833
(d)The Charter Act of 1853
Ans: C

7. The ideals and objectives outlined in the Preamble of the Indian Constitution have been further elaborated in—
(a) the chapter on Fundamental Rights
(b) the chapter on Directive Principles of State Policy
(c) the chapter on Directive Principles of State Policy, Fundamental Rights and Fundamental Duties
(d) nowhere else in the text of the Constitution
Ans: C

8. The Governor of a State—
1. is appointed by the President
2. holds office at the pleasure of the President
3. is head of the State’s Executive Power
4. normally holds office for 5 years
Select the correct answer from the code given below :
Codes :
(a) 1 and 2  
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 2 and 4 
(d) All of these
Ans: D

9.In the Federation under the Act of 1935 residuary powers were given to the :
(a)Federal Legislature
(b)Provincial Legislature
(c)Governor General
(d)Provincial Governor
Ans: C

10. Which among the following is the correct expression of the term ‘Secular’ in India ?
(a) India has many religion
(b) Indians have religious freedom
(c) To follow the religion depends upon the will of an individual
(d) There is no religion of the State in India

11. Which one of the following statements about the state Governors is NOT true ?
(a) He is a part of the State Legislature
(b) He can pardon a sentence of death
(c) He does not appoint judges of the State High Court
(d) He has no emergency powers
Ans: B

12.The first definite step to provide parliamentary control over East India Company was taken by :
(a) The Regulating Act, 1773
(b) The Pitt’s India Act, 1784
(c) The Charter Act of 1793
(d) The Charter Act of 1813
Ans:A

13. Consider the following statements about the preamble of the constitution :
1. The objective resolution proposed by Pt. Nehru ultimately became the preamble.
2. It is not justiciable in nature.
3. It cannot be amended.
4. It cannot override the specific provisions of the constitution.
Select the correct answer from the codes given below—
Codes:
(a) Only 1 and 2 
(b) Only 1, 2 and 4
(c) Only 1, 2 and 3 
(d) Only 2, 3 and 4
Ans: B

14. The Governor of a State can act independent of the advice of the Council of Ministers in—
1. Asking the Government to prove its majority in the Assembly
2. Dismissing a Chief Minister
3. Reserving a bill for the consideration of the President of India
4. Returning the bill passed by the legislature for reconsideration
5. Seeking the opinion of the High Court
Select the correct answer from the codes given below :
(a) 1, 2, 3 and 4 
(b) 2, 3, 4 and 5
(c) 1, 2, 4 and 5 
(d) All of these
Ans: A

15.Diarchy was first introduced under—
(a) Morley-Minto Reforms
(b) Mont-Ford Reforms
(c) Simon Commission Plan
(d) Government of India Act, 1935
Ans:B

16. A Presidential Ordinance can remain in force—
(a) For three months
(b) For six months
(d) Indefinitely
(c) For nine months 
Ans: B

17. Which one of the following Bills must be passed by each House of the Indian Parliament separately by special majority ?
(a) Ordinary Bill   
(b) Money Bill
(c) Constitution Amendment Bill
(d) Finance Bill
Ans: C

18.Which of the following was/were the main feature(s) of the Government of India Act, 1919 ?
1. Introduction of separate electorates for Muslims
2. Devolution of legislative authority by the centre
3. Expansion and reconstitution of Central and Provincial Legislatures
Select the correct answer using the code given below:
Codes:
(a) 2 only    (b) 1 and 3
(c) 3 only    (d) 2 and 3
Ans:D

19. Who can initiate impeachment of the President ?
(a) 1/4th members of either House of the President
(b) Half of the members of either House of the Parliament
(c) Half of the state Legislatures
(d) 1/3rd members of any State Legislature
Ans: A

20. With reference to Indian Parliament, which one of the following is NOT correct?
(a) With Appropriation Bill must be passed by the both the Houses of Parliament before it can be enacted into law
(b) No money shall be withdrawn from the Consolidated Fund of India except under the appropriation made by the Appropriation Act
(c) Finance Bill is required for proposing new taxes but no other Bill/Act is required for making changes in the rates of taxes which are already under operation  
(d) No Money Bill can be introduced except on the recommendation of the President

21.Who was the Chairman of the Union Power Committee of Constituent Assembly of India?
(a) Sardar Vallabhbhai Patel 
(b) Dr. B. R. Ambedkar
(c) Sri Alladi Krishnaswami Ayyar
(d) Pt. Jawaharlal Nehru
Ans: D

22. The President of India is elected by the numbers of an electoral college which does NOT include—
(a) The elected members of the Rajaya Sabha
(b) The elected members of the Lok Sabha
(c) The elected members of the State Assemblies
(d) The elected members of the State Legislative Councils
Ans: D

23. What is the difference between ‘Vote of Account’ and ‘Interim Budget’?
1. The provision of a ‘Vote on Account’ is used by a regular Government, while an ‘Interim Budget’ is a provision used by a caretaker Government.
2. A ‘Vote on Account’ only deals with the expenditure in government’s budget, while an ‘Interim Budget’ includes both expenditure and receipts.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only    
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2 
(d) None
Ans: B

24.The constitution of India was adopted on—
(a) 26th January, 1950
(b) 26th January, 1949
(c) 26th November, 1949
(d) 15th August, 1947
Ans: C

25. Which one of the following offices is held during the pleasure of the President of India ?
(a) Vice-President 
(b) Chief Justice of India
(c) Governor of a State
(d) Chairman of UPSC
Ans: C

26. A deadlock between the Lok Sabha and the Rajya Sabha for a joint sitting of the Parliament during the passage of
1. Ordinary Legislation  
2. Money Bill
3. Constitution Amendment Bill
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only    
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only  
(d) 1, 2 and 3
Ans: A

27.Who presided over the first meeting of the Indian Constituent Assembly?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Sachchidananda Sinha
(c) B. R. Ambedkar 
(d) H.V. Kamath
Ans:B

28. Who among the following is appointed by the President :
(a) Attorney General of India
(b) Comptroller and Auditor General
(c) Governor of a State
(d) All of these
Ans: D

29. The Indian Parliament cannot legislate on a subject of State List unless—
1. The President of India directs to do so
2. The Rajya Sabha passes resolution that it is necessary to do so in national interest
3. The Speaker of Vidhan Sabha certifies that the legislation is necessary
4. There is national emergency
Considering the above statements, select the correct answer from the codes given below:
Codes :
(a) 1, 2 and 3    
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 2  
(d) 2 and 4
Ans: D

30.Who among the following was the advisor to the Drafting Committee of constituent Assembly?
(a) B. Shiva Rao 
(b) B. R. Ambedkar
(c) Sachchidananda Sinha
(d) B. N. Rao

31. Acting Chief Justice of the Supreme Court in India is appointed by the—
(a) Chief Justice of Supreme Court
(b) Prime Minister
(c) President
(d) Law Minister
Ans: C

32. Prior sanction of the President of India is required before introducing the bill, in the Parliament on:
1. Formation of new State
2. Affecting taxation in which States are interested
3. Altering the boundaries of the States
4. Money bill
Considering the above statements, select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1, 2 and 3   
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4 
(d) All of the above
Ans: D

33. Who among the following is constitutionally empowered to declare a geographical area as a Scheduled Area ?
(a) Governor
(b) Chief Minister
(c) Prime Minister
(d) President
Ans: D

34. The Comptroller and Auditor-General of India acts as the chief accountant and auditor for the—
(a) Union Government
(b) State Governments
(c) Union and State Governments
(d) Neither Union nor State Governments
Ans: C

35. ‘He represents the nation but does not lead the nation’. This dictum applies on whom of the following ?
(a) Speaker of the Lok Sabha
(b) Chief Justice of India
(c) Prime Minister
(d) President
Ans: D

36. Consider the following statements—
Attorney General of India can—
1. take part in the proceedings of the Lok Sabha
2. be a member of a committee of the Parliament
3. speak in the Lok Sabha
4. vote in the Lok Sabha
Which of these statements is/are correct ?
(a) 1 only  
(b) 2 and 4
(c) 1, 2 and 3 
(d) 1 and 3
Ans: D

37. In the event of a vacancy in the offices of both the President and Vice-President of India, the person who performs the duty of a President is—
(a) Speaker of Lok Sabha 
(b) Chief Justice of India
(c) Chairman of Rajya Sabha
(d) Attorney General
Ans: B

38. Who is known as the second Law Officer of India ?
(a) Chief Justice of India
(b) Law Minister of India
(c) Attorney General of India
(d) Solicitor General of India
Ans: D

39. According to the Constitution of India, it is the duty of the President of India to cause to be laid before the Parliament which of the following ?
1. The Recommendations of the Union Finance Commission.
2. The Report of the Public Accounts Committee.
3. The Report of the Comptroller and Auditor General
4. The Report of the National Commission for Scheduled Castes
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only  
(b) 2 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only 
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: C

40. The Comptroller and Auditor General is appointed by the President. He can be removed :
(a) By the President
(b) On an address from both Houses of Parliament
(c) By the Supreme Court
(d) On the recommendation of the President by the Supreme Court
Ans: B

Read Here: Remaining Questions And Answers


How To Indian Polity By Laxmikanth

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...